Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Razgovor: teologinja doc. dr. sc. Suzana Vuletić: Nisam osjetila da me percipiraju manje vrijednom jer sam žena

  Uoči 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, za kraći razgovor o ulozi i položaju žene u društvu i Crkvi zamolili smo profesoricu dr. Suzanu Vuletić, prodekanicu za nastavu i studente na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.
  Zanimalo nas je što ona misli o poimanju uloge žene danas u suvremenom svijetu, te posebno kod nas u društvu, odnosno politici, gospodarstvu, znanosti i drugim segmentima?

  – Općeniti trend u cijelom svijetu koji počinje već od kasnih 1960-tih godina jest emancipacija žene i nastojanje da se pokaže i dokaže da žene ni u čemu ne zaostaju za muškarcima. U posljednjih desetak godina vidimo da su žene na čelu ili u samom vrhu velikih svjetskih korporacija, vode znanstvene institute, prisutne su u politici od predsjednica do premijerki, dovoljno se prisjetiti Margaret Tacher i Angele Merkel.
  Ta svjetska situacija je identično zastupljena i kod nas i to na svim područjima. Govoreći o politici, evo vidite, imamo i predsjednicu, ministricu vanjskih poslova, a i u Saboru je značajan broj žena.
  Na znanstvenom području imamo žene na čelu znanstvenih institucija. Sjetimo se da je do pred godinu dana ravnateljica Instituta Ruđer Bošković bila žena; trenutačna v.d. gradonačelnica Zagreba Sandra Švaljek bila je na čelu Ekonomskog instituta. U našem najvećem poduzeću Agrokoru je gospođa Ljerka Puljić žena jedna od ključnih osoba. U znanstvenim institutima pogotovo onima koji se bave prirodnim znanostima najveći broj znanstvenika su žene. U društvenim znanostima pogotovo sociologiji, psihologiji, antropologiji značajno su prisutne žene.
  Dakle, ukratko, u Hrvatskoj su žene značajno prisutne u društvenoj, političkoj, gospodarstvenoj i znanstvenoj sferi. Vjerojatno više nego u zemljama našega okruženja. Zapravo, slobodno mogu reći da je Hrvatska po tom pitanju ravnopravna zemlja Europske Unije.

  – Kakvo je Vaše mišljenje o ženi u Crkvi?

  – Kad je u pitanju položaj žena u Crkvi onda tu imamo dvije stvarnosti. Jedna stvarnost je teološki i biblijski utemeljen položaj žene, koji je u skladu sa osnovnim principima svake religije, a to je da su na hijerarhijskim pozicijama muškarci. Temelji takvoga stava su sadržani u svetim spisima od Biblije, starozavjetnih knjiga, preko Evanđelja, Veda, Kurana i pismenih izvora svih drugih više ili manje poznatih religija. Tomu se ne treba čuditi jer pred tri tisuće godina muškarci su dominirali svijetom, a slika žene je bila na više načina omalovažavana. U starim kulturama žena nije bila toliko uzvišena da bi bila u stanju komunicirati s Bogom. To je bilo određeno samo za muški rod. Druga stvarnost oduvijek bila je ta da su žene u svakoj organiziranoj religiji bile nezamjenjive i u praktičnom životu jako vrednovane. Kad je u pitanju organizirana religioznost onda su žene ključne u životu Crkve prvenstveno kao suradnice…… Prave žene vjernice zapravo i ne osjećaju da su zanemarene jer u njihovom vjerskom angažmanu gotovo redovito dobivaju podršku. Oduvijek su žene bile glavni akteri u svim karitativnim i humanitarnim djelatnostima Crkve.

  – Kako se, kao jedna od rijetkih žena-znanstvenica, snalazite u teologiji – još uvijek dominantnoj muškoj sferi?

  – Snalazim se odlično i često sam zbunjena kad me ljudi pitaju ovakva pitanja jer ja nikada nisam doživjela da bi se prema meni kao ženi kolege teolozi ponašali s visoka. Tijekom svoje specijalizacije u Rimu, kod vodećih svjetskih teologa nailazila sam na divljenje i ogromnu podršku. To je pred dvadesetak godina možda i bio određeni problem, ali danas svakako, barem za mene, nije. Nikada nisam na niti jednom svjetskom simpoziju osjetila da me percipiraju manje vrijednom jer sam žena. Danas i u području teologije, kao i u svim drugim znanostima, vrijedi pravilo vrijedan si onoliko koliko si težak. Ako si dobar znalac svoga područja, bit ćeš vrednovan bez obzira na spol. S druge strane, žene u teologiji su sve prisutnije. To se očituje i u Hrvatskoj na teološkim fakultetima. Katoličko bogoslovni fakultet u Zagrebu ima značajan broj žena profesora, čak je i profesorica Ružica Razum prodekanica za nastavu, u Rijeci i Splitu je nekoliko profesorica teologije, pa imamo i mi u Đakovu nekoliko profesorica. Zaključno, nije danas teško biti znanstvenica u području teologije.

  – Treba li, i na koji način, mijenjati što kada je u pitanju propitivanje položaja i uloge žene danas?

  Nikada nisam bila za nagle promjene, pogotovu ne one forsirane. Promjene se neprestano događaju, htjeli mi to ili ne. Ogromne promjene glede uloge žene u Crkvi su se dogodile nakon Drugog vatikanskog koncila. One se i sada događaju. Brzinu promjena određuju pastoralne potrebe i naravno sve značajnije smanjenje klera. Osobno sam zadovoljna svojom ulogom u Crkvi i mogu reći da zapravo i strahujem od veće uloge jer ono što radim sasvim je dovoljno.

  Foto: TU

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog