Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Publika pljeskom popratila premijeru filma o Strossmayeru

  Pljeskom je publika sinoć u Hrvatskom domu popratila premijeru dokumentarnog filma “Sve za vjeru i domovinu” Josip Juraj Strossmayer – koji je, povodom njegove 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti, nastao u produkciji Hrvatske radio televizije.
  “Film je prekrasan, izvrstan, dosta poučan, trebalo bi ga prikazivati i široj publici…”, samo su neki od komentara, a većini se posebno svidio kraj jer na slikovit način pokazuje dosadašnji odnos prema jednoj od najvećih povijesnih ličnosti druge polovice 19. stoljeća koja, kako se sugerira, još uvijek nije zaslužila niti najmanju novčanicu s njegovim likom.
  premijerna publika No, bilo je i onih koji nisu u potpunosti zadovoljni filmom. Za nadbiskupa u miru Marina Srakića film nije potpun, nego daje samo jednu stranu – “za domovinu”.
  “To je opet “za domovinu”, a “za vjeru” su malo rekli. Svakako, u filmu postoji jedna širina, ali nedostaje dimenzija da je on biskup i što je on kao biskup učinio za svoju biskupiju, jer je to isto vrijedno”, kratko je prokomentirao nadbiskup u miru Marin Srakić.
  “Dokumentarni film o biskupu Strossmayeru kronološki prati njegov životni, vjerski i politički put od rođenja u Osijeku do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu, gdje će ostati 55 godina. Revolucionarna 1848., Bachov apsolutizam, Narodna stranka i nagodbe, Prvi vatikanski sabor, Sveučilište i Akademija u Zagrebu, đakovačka katedrala i mecenarstvo na području kulture, umjetnosti i znanosti – uporišne su točke ovog galantnog svjetskog putnika s đakovačkom adresom”, čulo se sinoć na premijeri uz konstataciju da je “bez Strossmayerove ostavštine, odnosno bez institucija koje je osnovao, teško zamisliti modernu hrvatsku državu”.
  gradonacelnik na premijeri Uoči premijere gradonačelnik Zoran Vinković istaknuo je ponos što je Đakovo Strossmayerov grad, te je ukazao na važnost Strossmayera ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu.
  “Vrijeme je da Hrvatska, vrijeme je da Europa vrate bar dio onoga što je Strossmayer njima dao”, zaključio je đakovački gradonačelnik obraćajući se sinoć premijernoj publici u Hrvatskom domu.
  hranic na premijeri Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvalio je HRT-u što se snimanjem ovog filma uključila u obilježavanje obljetnica biskupa Strossmayera.
  “Biskup Strossmayer je hrvatsko ime pronio izvan ovih granica u vrijeme kada nismo imali svoju državu, zauzimao se za hrvatske interese i on je čovjek od kojega i danas možemo učiti”, poručio je nadbiskup Hranić.
  radmanZahvalivši se Gradu Đakovu, Đakovčako-osječkoj nadbiksupiji i svima koji su pomogli u nastajanju filma, Goran Radman, ravnatelj Hrvatske radio televizije, biskupa Strossmayera nazvao je jednim od najvećih Hrvata u povijesti, a za dokumentarni film o njemu kazao je da predstavlja “dokument koji ne pretendira biti sveobuhvatan i cjelovit, ali da ipak otvara jednu značajnu dimenziju uvida u sve ono što nam je biskup Strossmayer ostavio”.
  Opširniji prikaz o dokumentarnom filmu o biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, čiji redatelj je Ištvan Filaković, a scenarij, uz Ladu Džidić, potpisuje i Niko Kostanić, pripremamo za emisiju Strossmayerova godina koja je na programu u petak u 10,15.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog