Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić: “Strašno je gledati kako nam sela ostaju prazna”

  “U ove bolne dane siromaštva i neimaštine, iseljavanja ne samo mladih, nego i čitavih obitelji s djecom, rapidne depopulacije naših slavonskih sela i gradova, te razočaranja u nositelje političkog života i društvenog sustava, pozvani smo biti postojani svjedoci vjere, nade i ljubavi koju nam daje uskrsli Krist”, poručio je, između ostaloga, u svojoj usrksnoj poruci nadbiskup Đuro Hranić.
  “U dramatičnim događajima Velikog petka otkrivamo Boga koji ne bježi od “ludosti križa”, koji “ni svog Sina ne poštedje, nego ga za sve nas preda”, kaže nadbiskup Hranić ističući da “samo razum prosvijetljen vjerom može pronicati u smisao “ludosti križa”, te u otajstvu Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća otkriti kako nam je Bog u Isusu Kristu darovao nepresušni izvor svoje ljubavi i spasenja”.
  Dodaje da je “današnjem sekulariziranom čovjeku besjeda o križu često ludost”.
  Usrks 15. Hranic cestitka “Zbog neispunjenih nadanja, pritisnuti teretom svakodnevnice: bolešću, nezaposlenošću, siromaštvom, prijetnjom ovrhe, ekonomskom migracijom i odvajanjem od drugih članova obitelji, sporošću rada raznih institucija ili obnove poplavljenog doma, bračnim ili obiteljskim razdorom, osjećajem osamljenosti i napuštenosti, te gledajući na poteškoće samo naravnim očima, zaustavlju svoj pogled na raspetom Isusu i praznom grobu. Ne uočavajući nove obzore uskrsnog jutra ponavljaju “a mi se nadasmo”, te se prepuštaju duhu bespomoćnosti i beznađa”, kaže u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup najavljujući da “uskrsno jutro razbija tamu beznađa i otvara vrata nade”.
  Tradicionalni preduskrsni susret s novinarima bila je i prigoda za prokomentirati aktualna crkvena, ali i društvena zbivanja, pa je nadbiskup Hranić, odgovarajući na pitanje o teškom gospodarskom i socijalnom stanju, upozorio da čovjek može istinsku radost osjetiti tek kada se da za drugoga, a to pak, kako je kazao, iziskuje žrtvu, trud i napor. Upozorio je na samodostatnost i egoizam koji su se uvukli u ljude na svim razinama, pa tako nije poštedio ni crkvene ljude.
  Hranic Uskrs 15. “Vidimo kako je često puta, nažalost, u našem političkom životu najvažnije doći na vlast, zauzeti određene pozicije i braniti te pozicije, bilo radi ostvarenja nekakvih osobnih probitaka, ili uskostranačkih, i onda se nastoji čuvati što je moguće duže te pozicije. Gledajmo samo kako se prave koalicije, samo da bismo se održali na vlasti”, konstatirao je nadbiskup Hranić pitajući se je li to ima smisla i kamo to vodi.
  Što poručiti onima koji kopaju po kontejnerima, a kojih je sve više, pitali su novinari.
  “Vjera nam daje hrabrost i snagu za suočavanje sa svim tim poteškoćama, pa ako treba da sam spreman kopati i u kanti za smeće”, kazao je nadbiskup dodajući da vjera daje snagu i za gledanje oko sebe i za “paljenje svjetla svjetla dobrote u granicama svojih mogućnosti za dobro drugih”.
  Nadbiskup Hranić prokomentirao je i sve veći odlazak mladih iz Hrvatske, a posebno je upozorio na prazna sela na istoku Hrvatske koje je obišao u sklopu kanonskih vizitacija.
  “To je strašno gledati kako nam ta sela ostaju prazna, to je i politički osjetljivo, pa to je rub države odgovornost je na svima, od lokalnih političara do vlasti na državnoj razini. Vlast na državnoj razini mora pokazati razumijevanje za taj kraj koji je toliko pretrpio u ratu i koji se najkasnije počeo obnavljati”, kostatirao je nadbiskup Hranić zamjerivši istodobno “neozbiljna politička prepucavanja i političke igre”.
  Nadbiskup Hranić zamjera, međutim, i onima koji imaju posao, a odlaze iz Hrvatske, pa stoga poziva na odvažnost za prihvaćanje izazova i životnih problema od kojih ne treba bježati, nego se suočavati s njima, kaže nadbiskup, ističući brojne humanitarne akcije kao pozitivan primjer izražavanja solidarnosti i dobrote.
  S tim u vezi pozvao je, ali i ohrabrio novinare da obavljajući svoj odgovoran i zahtjevan posao više ističu “dobro”.
  Hranic s novinarima “I ja sam svjestan toga kako ste vi novinari često između čekića i nakovnja i koliki se pritisci čine na vas, pozivam vas da i u svemu tome imate svoje JA, svoj identitet, i da se znate, koliko je god moguće, boriti se, pa makar ponekad zbog toga i stradavo”, poručio je novinarima nadbiskup Hranić.
  Komentirajući skori papin dolazak u Bosnu i Hercegovinu nadbiskup Hranić kazao je da papa Franjo iznenađuje odabirom zemalja koje posjećuje, ali time šalje i znakovite poruke da dolazi svima.
  Također, ususret II. Nacionalnom susretu katoličkih obitelji naglasio je važnost obitelji kao najprirodnijeg ambijenta za formiranje zdrave i odgovorne ličnosti i da bi društvo to trebalo podržavati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog