Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Koren: Cilj je smanjiti gubitke vode na 15 do 20 posto

  U Đakovačkom vodovodu, kako se jučer čulo na sjednici Gradskog vijeća, razmišljaju o digitalizaciji vodomjera, odnosno zamjeni vodomjera digitalnima.
  To nam je potvrdio i direktor Vlado Koren koji ističe da je to dugoročan projekt i da je riječ o zamjeni vodomjera na daljinsko očitavanje.
  “To je velika investicija jer Vodovod ima 14.059 vodomjera ili priključaka, što znači da je to između 5 i 6 milijuna kuna vrijedan projekt, kojim se, međutim, ne bi uspio smanjiti gubitak vode, nego bi olakšali samo očitavanje stanja brojila”, pojašnajva Koren navodeći da je to projekt budućnosti.
  U ovome trenutku, tvrdi direktor Koren, prioritet je smanjenje gubitaka vode.
  “Iako Đakovački vodovod, u odnosu na druge, ima najmanje gubitke vode, između 25 i 30 posto, dok neki poput Grada Zagreba imaju i više od 55 posto, radimo na tome da još smanjimo te gubitke. Zato smo angažirali jednu tvrtku na hidrauličko-matematičkom modelu koji se radi i na nadzorno-upravljačkom sustavu gdje se mjere kontrolne točke u cijelom gradu i na onim dionicama gdje se primijete najveći gubici postavljaju se vodomjeri, traži se rješenje da bi se ti gubici smanjili”, navodi direktor Vodovoda Vlado Koren.
  Sljedeći korak iza toga je “nadzorno-upravljački sustav” koji će, prema Korenovim riječima, kompjutorski kontrolirati protok vode i u svakom će trenutku biti omoguće otkriti gubitak vode i točnu lokaciju.
  Gubici vode, kaže, javljaju se i na druge načine: ljudi kradu vodu na hidrantima, vatrogasci imaju pravo korištenja te vode, a tu su i druge potrošnje koje Vodovod ne može kontrolirati.
  “Cilj nam je smanjiti gubitke vode na 15 do 20 posto”, kaže Koren ističući da je projekt zamjene vodomjera digitalnima, čime bi se samo olakšalo očitanje brojila bez ulaska u domove korisnika, investicija koju Vodovod planira nominirati za sredstva fondova, ali uvjet je, kako napominje, osiguranje 40 posto vlastitih sredstava.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog