Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Umrla sestra M. Charitas Schmidt

  Nakon duge i teške bolesti jučer je preminula sestra Marija Charitas Schmidt, objavila je Družba Milosrdnih sestara svetog Križa.
  Sestra Charitas, pravim imenom Barbara, rođena je 26. rujna 1926. u đakovačkoj obitelji Schmidt kao najmlađe od četrnaestero djece oca Franje i majke Marije, rođene Papratović, koji su živjeli uzornim vjerničkim životom u susjedstvu samostana. Šestero djece umrlo je već u ranoj dobi.
  Plod vjerničkoga obiteljskog života zacijelo je bilo i pet duhovnih zvanja njihove djece, a mala Barbara već od malih je nogu upoznala sestre svetog Križa, pa je nakon osnovne škole pohađala kod sestara i građansku školu nakon koje je bila primljena među kandidatice 1941. godine. U Zagrebu je kod sestara milosrdnica 1945. g. završila izobrazbu za učiteljicu, u novicijat je ušla 1946. g. i dobila je ime sestra Marija Charitas te je položila Prve zavjete 1947. godine.
  S obzirom da kao katolička učiteljica nije mogla raditi s djecom u vrijeme komunističke vladavine, u Vukovaru je u bolnici obavljala administrativne poslove i bila je svjedokom oduzimanja bolnice, što će kasnije bilježiti kao kroničarka svih važniji zbivanja u zajednici Milosrdnih sestara svetog Križa. Osim toga, posvetila se i glazbi za što je također imala dara, a nakon višegodišnjeg liječenja od tuberkuloze službovala je u Privlaci, Zagrebu i biskupijskom ekonomatu nakon čega se vraća u provincijalnu kuću i preuzima veliki dio administracije, te posebno rada na Kronici Provincije i samostanskog arhiva.
  «To treba čuvati za buduća pokoljenja», znala je govoriti, a kao rođena Đakovčanka mnogo je znala iz povijesti grada, samostana i naroda, pratila je revno i sadašnjost sve do konca života, te je do u duboku starost, s krunicom u ruci, rado obavljala poslove za sestre i samostan u gradskim uredima.
  S krunicom u ruci je i umrla, a posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak u 14 sati na Gradskom groblju.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog