Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dan Općine Trnava uz blagoslov vinograda

  Općina Trnava danas obilježava svoj dan. Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnica Irena Mikić Brezina podsjetila na najvažnije investicije u prošloj godini, a to su: rekonstrukcija nerazvrstanih cesta kroz Ipard program u katastarskim općinama Lapovci, Trnava i Kondrić, rekonstrukcija Doma kulture u Trnavi iz sredstava Fonda za energetsku učinkovitost, nabavka komunalne opreme, odnosno plavih kanti, kompostera i zelenih otoka, tekaođer iz sredstava tog fonda, a osigurana su i sredstva za energetsku obnovu kuća. Načelnica je istaknula i druge investicije, među kojima i one u Lapovcima, a u ovoj godini bi trebala početi i izgradnja Doma kulture u Dragotinu.
  Demantirala je, međutim, dezinformacije koje su se, kako kaže, pojavile u vezi usvajanja općinskog proračuna.
  “Proračun je usvojen na ponovljenoj sjednici 23. prosinca uz glasove 6 vijećnika HDSSB-a i SDP-a, a nisu bili vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a, koji su u prvom pokušaju bili protiv ili suzdržani, bez nekog konkretnog prijedloga ili amandmana”, pojasnila je načelnica uz konstataciju da glasine o navodnom donošenju proračuna bez kvoruma ne pridonose dobru, nego unose nemir među stanovnike i nepovjerenje u općinsku vlast.
  blagoslov vina 15. Već tradicionalno, održan je i blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladog vina čime se označava i početak nove vinogradarske godine.
  Nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je da je Hrvatska nekada imala 200.000 hektara vinograda, a danas tek 30.000 hektara, te da su unazad dvadesetak godina čine napori na oživljavanju te proizvodnje kojom se bavi sve više ljudi.
  “Vinarstvo i vinogradarstvo na neki su način kraljica poljoprivrede, sve su vidljiviji pomaci u proizvodnji, sve je više i kvalitetnih vina, ali to nisu velike količine”, istaknuo je nadbiskup Hranić.
  “Đakovačko-osječka nadbiskupija raspolaže sa 30 hektara vinograda, a većinom je to traminac, chardonnay i graševina i nešto malo crvenih sorti, a prošla godina zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta rezultirala je sa 20 posto manje uroda u odnosu na 2013. godinu”, kazao je Miroslav Bošnjak, voditelj proizvodnje Misnih vina.
  Prošle godine proizvedeno je oko 150.000 litara vina, a osim za potrebe Crkve, dio vina završava na policama trgovačkih lanaca, a dio se izvozi.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog