Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Sve više ljudi odlazi, ali se ipak ne radi o egzodusu”

  “U studenome ove godine u evidenciju nezaposlenih se prijavilo 16,9 posto manje novih osoba u odnosu na studeni 2013., a u isto vrijeme je iz evidentirane nezaposlenosti otišlo 20,7 posto više osoba nego u studenome prošle godine. Smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine pojašnjava se i izostankom velikih stečajeva ove godine, za razliku od prošle, koju su obilježila tri takva stečaja; Gelija, Pilane i Pan trgovine”, ističe Janja Drenjančević, voditeljica đakovačke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Navodi također da se veći broj osoba zaposlilo u studenome, nego lani u isto vrijeme, a dosta je evidentirano i izlazaka iz radne snage i nepoštivanja zakonskih odredbi. Treba naglasiti da ne postoji ni zakonska obveza prijavljivanja nezaposlenih, dodaje voditeljica ispostave.
  U kretanju broja nezaposlenih nema nekih drastičnijih promjena, ističe Drenjančević očekujući, doduše s rezervom, da će se trend smanjenja broja nezaposlenih nastaviti i dalje.
  No, već su počele prijave onih kojima je sezonski posao na moru prestao u listopadu i studenome.
  U đakovačkoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanja priznaju da na smanjenje nezaposlenosti utječe i sve veći broj onih koji posao traže u zemljama Europske unije, a dio njih posao nađe i preko Eures mreže javnih zavoda za zapošljavanje zemalja članica EU.
  “Imamo sve više natječaja za inozemstvo, a trenutno su aktualni natječaji za Finsku za stočarske radnike, u Norveškoj za glavnog kuhara, imamo nekoliko natječaja za medicinske sestre u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj, odgojiteljice se traže u Njemačkoj, inženjeri u Norveškoj…”, navodi Drenjančević.
  O točnom broju onih koji u potrazi za poslom napuštaju Hrvatsku teško je govoriti no, tvrdi voditeljica đakovačke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, “ne radi se o egzodusu”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog