Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Mičević: “U siječnju i veljači slijedi intenzivno raspisivanje natječaja za zemlju”

  Objavljivanje javnog poziva za dodjelu u zakup zemljišta na području katastarske općine Budrovci, koji je Agencija za poljoprivredno zemljište objavila u srijedu, bio je povod za upit ravnateljici Blaženki Mičević o sudbini preostalih površina državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Đakova, odnosno o konačnom rješavanju “đakovačkog zemljišnog slučaja”.
  “Jedan veliki problem postoji već dugi niz godina na području cijelog đakovačkog prstena i zemlje na tom području s obzirom da su to većinom zemljišta koja su dugi niz godina bila obrađivana na jednogodišnje potvrde, neki sada imaju ugovore o privremenom korištenju, a neki nemaju čak ni to”, pojašnjava ravnateljica Mičević navodeći da je Agencija dala suglasnost na dio starog natječaja prije nekoliko mjeseci i taj dio ugovora se nalazi kod državnog odvjetništva na odobrenju.
  Ukoliko Županijsko državno odvjetništvo ne da pozitivno mišljenje na prijedloge ugovora, bit će raspisan novi natječaj, najavljuje ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište dodajući kako je situacija, što se tiče onog dijela na koji Agencija nije dala suglasnot, na nekim česticama vrlo složena.
  “Na nekim područjima i na nekim općinama postoje katastarske izmjere koje nisu završene, u većini dijelova stanje na terenu nije usklađeno sa katastrom i zemljišnom knjigom što se tiče i pitanja vlasništva”, navodi Mičević pojašnjavajući da Agencija raspisuje javne pozive samo tamo gdje stanje na terenu odgovara stanja u katastru i zemljišnim knjigama.
  O rješavanju đakovačkog zemljišnog slučaju, odnosno o načinu kako provesti javne pozive razgovaralo se i s državnim odvjetništvom, priznaje ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.
  “Dijelom se te čestice vode kao javno vodno dobro, dijelom su u građevinskom području, na nekima su upisani privatni vlasnici, na nekima je suvlasništvo s Republikom Hrvatskom i to su sve razlozi zbog kojih mi do sada, ne samo na području Grada Đakova, nego cijelog đakovačkog prstena, nismo raspisivali natječaje”, dodaje Mičević koja također priznaje da je veliki pritisak sa terena, te da su oni u Agenciji svjesni da ljudima treba zemlja.
  “Mi smo s DORH-om postigli dogovor da raspisujemo natječaje na način stvarnog stanja obrađivanja tabli na terenu, ali u javnom pozivu mora jasno biti iskazano da se raspisuje natječaj po stvarnom stanju, da nije usklađeno, da postoji mogućnost i povrata i rješavanje nekih tužbi, sporova koji su zabilježeni na tim česticama”, kaže ravnateljica Mičević uz napomenu kako se to dosad, uz svu pomoć informatike i grafike, uspjelo napraviti samo za Budrovce stoga i objavljen javni poziv.
  Kroz mjesec-dva, kako najavljuje ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, očekuju se i drugi natječaji, za Općinu Viškovce, ali i druge koji stoje već duže vrijeme na ovom području.
  “Mi sve moramo riješiti do kraja svibnja sljedeće godine do kada traju upisi ugovora o zakupu u Arkod zbog poticaja, što znači da ti ljudi do tada moraju imati već gotove ugovore. To znači da nakon Nove godine, u siječnju i veljači, slijedi intenzivno raspisivanje, posebno nakon što smo dobili odobrenje da možemo iznimno za Đakovo i ovo područje to učiniti na ovaj način”, zaključuje Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivrendo zemljište.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog