Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Konoplja ponovo na njivama Đakovštine!?

  Sve se češće govori o ponovnom uzgoju industrijske konoplje na slavonskim poljima.
  Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, podsjeća da je ta kultura bila na njivama prije više od dvadeset godina, te da je u Kuševcu bila i tvornica za preradu konoplje.
  I tada se, kaže Brlošić, od konoplje dalo zaraditi novaca i ljudi su bili zadovoljni.
  “Puno se o tome i sada priča, čitam neke iznose koji ni u snu neće donijeti tu zaradu kao što se piše. Ali, jedno je sigurno, to je kultura koja ne traži puno, te da se može računati na bruto prinos do 50 posto viši u odnosu na pšenicu, s tim da su troškovi ulaganja upola manji nego za pšenicu. Dakle, jedna zanimljiva kultura koja bi mogla doći u plodored”, tvrdi Brlošić navodeći kako konoplja može biti zanimljiva kultura posebno onima koji se bave ekološkom proizvodnjom.
  Brlošića ne bi iznenadilo da se već sljedeće godine zasiju prvi hektari i u Đakovštini, no, uvjeren je da ratari s ovog područja teško mijenjaju svoje navike.
  “Sigurno tu neće biti puno onih koji će ući u to, bit će tu još i ispitivanja i tek za dvije, tri godine ćemo vidjeti je li to tako isplativa kultura kao što se piše ovih dana”, navodi Brlošić.
  Tržište se također polako stvara jer, kako ističe, u Požegi ima jedna tvrtka koja bi mogla prihvatiti sve zasijane površine u Slavoniji.
  “Daj Bože da to zaživi i neka bude barem 50 posto onoga što se trenutno piše po medijima o tome koliko konoplja može donijeti financijske koristi”, zaključuje Brošić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog