Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Gradonačelnik Vinković: “Grad će završiti godinu s minimalnim minusom”

  Odustajanje od traženja suglasnosti za reprogram dugoročnog kredita gradonačelnik Zoran Vinković ne povezuje sa činjenicom da nije uspio osigurati većinu u Gradskom vijeću, izjavio je u kraćem razgovoru za naš radio uoči nastavka 9. sjednice Gradskog vijeća.

  – Ja ne bih rekao da nisam osigurao potporu većine u Vijeću, vidjet će se vrlo brzo koja će to većina biti, a s druge strane, povukao sam tu točku dnevnog reda jer je ona sjednica trebala biti završena. Prošlo je dugo vremena i s bankom su otvoreni novi pregovori i novi uvjeti za reprogram kredita, isključio iz tog razloga, a o većini drugi put.

  – Hoće li se Gradsko vijeće, uopće, izjašnjavati o reprogramu, ima li potrebe za tim?

  – S obzirom da je najavljeno da će iduće godine, zbog takozvane mini porezne reforme Grad izgubiti negdje oko 5 milijuna kuna, u svakom slučaju, pa i ako dođe do ovih prijevremenih izbora u Đakovu i ako gradonačelnik ne osigura većinu za donošenje proračuna, tada, bez obzira tko bio, bio to ja ponovno, ili netko drugi, ako dođe do prijevremeni izbora, morat će definitivno ući u reprogram, jer tih 5 milijuna kuna koje ćemo izgubiti takozvanom poreznom reformom, daljnjem siromašenju jedinica lokalne samouprave, jedina mogućnost je reprogram kredita, ne kao političko, nego kao financijsko pitanje.

  – Je li to,zapravo, signal, odnosno opomena potencijalnim partnerima u Vijeću što se sprema, ukoliko se ne osigura suradnja?

  – Svima je jasno, zakon je takav, mnogi građani još ne znaju da su neposredno birali gradonačelnika, načelnika, župana, a u slučaju neprihvaćanja proračuna idu novi izbori. Dakle, ja to ostavljam damama i gospodi vijećnicima da o tome razmisle.

  – Jedna o točaka 10. sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati odmah poslije nastavka 9. sjednice, je i stanje gradske blagajne, odnosno polugodišnje izviješće o izvršenju proračuna, pa kakvo je stanje, punjenje proračuna?

  – Otežano punjenje u svakom slučaju, jer već sada imate najavu svega onoga što će se desiti, pa čak i od one odluke koja je bila vezana za neplaćanje komunalne naknade za državnu imovinu, pa sve do povećanja cijena, obima – električne energije, nemogućnosti građana da plaćaju obaveze prema Gradu Đakovu, reprogram tih obaveza i tako dalje…. Dakle, u svakom slučaju Grad će završiti ovu godinu sa minimalnim minusom, ja to odmah mogu najaviti, ali ide se prema stabilizaciji financija Grada Đakova.

  – Koliki je minus za prvih šest mjeseci?

  – Za prvih šest mjeseci je minus negdje oko 6 do 7 milijuna kuna. Dakle, to su obaveze koje se sada rješavaju, plaćaju i ne treba zaboraviti da smo gotovo tri mjeseca bili bez prihoda s obzirom da je išao i povrat poreza građanima negdje u visini od 11 milijuna kuna.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog