Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

  Đakovačke žrtvoslovne udruge; ogranak Hrvatskog društva političkih zatvorenika i Hrvatski obredni zdrug “Jazovka ” krilo Đakovo, obilježile su danas Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.
  Tim povodom kod spomenika “Glava koja tone” na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca položen je vijenac i zapaljene svijeće u znak sjećanja na, kako ističe Pero Šola, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, “oko 1700 žrtava nacizma i 3000 žrtava komunizma koliko ih je u Đakovštini stradalo”.
  “To je skupa oko 4.500 žrtava na površini od 800 četvornih kilometara, iako je sigurno taj broj i veći jer i mi u našim istraživanjima otkrivamo nove podatke, nova imena i nove žrtve”, kazao je Pero Šola naglasivši da su na području Đakovštine postojala dva logora; jedan nacistički za Židove u Đakovu, gdje je stradalo oko 580 osoba, i komunistički logor za Nijemce u Krndiji nedaleko Đakova, gdje je poznato oko 340 imena, s tim da se pretpostavlja da je tamo bilo negdje oko 1.000 osoba jer evidencija nije vođena.
  schwaller tomo Komemoraciji žrtvama totalitarnih režima bio je nazočan i Tomo Schwaller, koji je kao dječak proveo sedam mjeseci u logorima u Krndiji i Valpovu gdje je, kako se prisjeća, bilo jako kritično.
  “Bili smo smješteni u drvenim barakama, po stotinjak nas, na daskama se spavalo, bez slame radi vaši, samo sa dekom, familija do familije, a ostalo mi je u sjećanju da se u tom logoru puno umiralo i po šest, sedam dnevno, imali smo i svećenika, a ja sam kao dijete čak nosio križ. Otpratili bismo pokojnika do groblja, a svećenik je bio dovoljno pametan, pa je svakog umrlog evidentirao”, prisjeća se Schwaller.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog