Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ministarstvo hrvatskih branitelja o samoubojstvu Joze Jančikića

  Iz kabineta ministra hrvatskih branitelja dobili smo reakciju na naš upit o samoubojstvu branitelja Joze Jančikića iz Vučevaca u kojem se navodi da je, prema evidencijama Ministarstva branitelja on prvi puta podnio zahtjev za ostvarivanje prava na opskrbninu 13. rujna 2013. godine te mu je to pravo priznato rješenjem Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, Ispostave Đakovo u razdoblju od 01. listopada do 31. prosinca 2013. godine u iznosu od 365 kuna, pri čemu je spomenuti iznos opskrbnine ovisio o prihodima iz 2012. godine, odnosno novčanoj naknadi koju je zbog nezaposlenosti primao, kao i činjenici da je član kućanstva, sin Josip bio zaposlen.
  U odgovoru se također pojašnjava da je Vlada Republike Hrvatske krajem 2013. godine započela nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje svih socijalnih naknada pod Ministarstvom socijalne politike i mladih te da su uvođenjem jedinstvene naknade za najugroženije građane prestale postojati opskrbnine, a dotadašnji korisnici opskrbnina zahtjev za zajamčenom minimalnom naknadom podnose preko Centara za socijalnu skrb, Ureda državne uprave Ministarstvu socijalne politike i mladih.
  “Prema informaciji koje Ministarstvo branitelja dobilo od djelatnika Ureda državne uprave, Ispostave Đakovo, Jozo Jančikić nije ostvario pravo na zajamčenu minimalnu naknadu jer nije želio upisati zabilježbu na nekretninu, definiranu Zakonom o socijalnoj skrbi”, navodi se u odgovoru Ministarstva branitelja u kojem također stoji da su članovi njegove obitelji podnijeli 26. svibnja 2014. godine zahtjev za pokop gospodina Jančikić uz odavanje vojnih počasti.
  Uz odavanje vojnih počasti, Ministarstvo branitelja osigurat će, kako se navodi, sredstva za troškove prijevoza i pogreba umrlog hrvatskog branitelja u iznosima propisanim Pravilnikom.
  U odgovoru Ministarstva hrvatskih branitelja navodi se i to da se pokojni Jozo Jančikić nije obraćao za pomoć Ministarstvu branitelja niti djelatnicima Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije u vrijeme smrti supruge niti kasnije, iako je imao mogućnost ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć zbog smrtnog slučaja člana uže obitelji i niskih prihoda.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog