Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Izložba o 1. Svjetskom ratu

  “Ove godine obilježava se stota godišnjica početka 1. Svjetskog rata – prvog globalnog sukoba u povijesti čovječanstva koji je odredio sudbine milijuna ljudi i značio kraj jednog razdoblja u kojem su nestala četiri velika carstva; Rusko, Austro-ugarsko, Njemačko i Osmansko, te stvorena potpuno nova politička podjela Europe.
  Iako ovi prostori nisu bili poprište izravnih borbi, taj se sukob odrazio i na život svih slojeva stanovništva, te ostavio posljedice koje su se osjećale godinama nakon svršetka rata”, navodi se u najavi izložbe “Đakovo i Đakovština u Prvom svjetskom ratu”, koja će biti otvorena u subotu u 11 sati u Muzeju Đakovštine.
  Uz Muzej, organizator je i Društvo ljubitelja starina, a autori izložbe i kataloga su povjesničari Vladimir Geiger i Branko Ostajmer.
  Rad na izložbi Đakovo i Đakovština u Prvom svjetskom ratu đakovački povjesničari Ostajmer i Geiger počeli su prije tri godine, a znatan dio onoga što su prikupili potječe iz dvije đakovačke obitelji; poznatog kolekcionara Valentina Markovčića i obitelji Rogoz, pojašnajva Ostajmer, uz napomenu da su i brojni drugi pojedinci ustupili predmete za izložbu poput vojnih, odnosno zemljopisnih karata, dopisnica, fotografija, uniformi, dijelova uniformi i druge opreme iz tog vremena.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog