Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vinkovićev apel za pravedniju raspodjelu poreza

  Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković inicijativu trojice gradonačelnika velikih gradova; Splita, Rijeke i Osijeka, nazvao je “spinom vladajućih” kako bi se skrenula pozornost sa stvarnih problema u funkcioniranju lokalne samouprave, a najveći je financijska centralizacija. Sva dosadašnja rješenja “atentat su na jedinice lokalne samouprave”, kaže Vinković koji je pozvao na hitnu izmjenu Zakona o financiranju lokalne samouprave u skladu s preuzetim obvezama iz procesa pristupanja EU.
  “Republika Hrvatska mora dosegnuti raspodjelu poreznih prihoda u korist lokalne samouprave, sukladno određenom vremenskom razdoblju, od 20 do 40 posto – što je standard EU”, kazao je Vinković.
  Prema sadašnjoj raspodjeli 97 posto poreznih prihoda ide državi, a samo tri posto jedinicama lokalne samouprave, što je neodrživo, upozorava đakovački gradonačelnik.
  “Problem ove zemlje nisu veliki gradovi, nego velika centralizacija u kojoj se nalaze i veliki gradovi, mali gradovi i sve općine koje se u ovome trenutku nalaze na samrtničkoj postelji i postaju mrtvac kojega će teško netko oživjeti”, navodi Vinković.
  Upozorava da će zakonsko ukidanje područja od posebne državne skrbi dodatno dovesti u pitanje funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, te stoga, osim razotkrivanja spina trojice kukuriku gradonačelnika, traži i pravedniju raspodjelu poreznih prihoda.
  “Ono što najviše bode u oči je to što cjelokupni porez na dodanu vrijednost pripada državi”, rezignirano konstatira đakovački gradonačelnik predlažući da porez na dobit ide tamo gdje je ta dobit i ostvarena.
  “Pravednijom raspodjelom poreznih prihoda stvaraju se i preduvjeti da lokalna samouprava postane pokretač gospodarskog razvoja”, zaključuje đakovački gradonačelnik.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog