Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nova saznanja o povijesti Đakova

  Nakon jučerašnje svečane akademija, program obilježavanja Dana Grada, odnosno 775. obljetnica biskupijskog sjedišta nastavljen je predstavljanjem knjige dr Krešimira Filipca “Srednjovjekovno groblje i naselje Đakovo – Župna crkva”, u kojoj su objavljeni novi podaci o đakovačkoj povijesti. Knjiga je, kako je rekao sam autor, rezultat opsežnih trogodišnjih arheoloških istraživanja provedenih na lokaciji iza župne crkve Svih svetih.
  “U knjizi sam pokušao rekonstruirati dijelove povijesti grada Đakova koji nam nisu bili poznati, a istraživanja iza župne crkve su pokazala da tu povijest započinje u 7. i 8. stoljeću i da se u kontinuitetu odvija do vremena kada dolazi đakovački biskup”, naglasio je autor.
  Osim te knjige, izdana je i jedna manja pod nazivom “XXII stojeća Đakova” koja će biti bliža i razumljivija široj javnosti, kaže Filipec.
  Knjige Krešimira Filipca značajan su prilog poznavanju povijesti Đakova, potvrdio je i dr. Stanko Andri.
  ” Značaj knjige je tim veći kada se ima na umu da su, što se tiče ovih prostora, izvori za tu staru, predtursku, odnosno srednjovjekovnu povijest relativno slabo sačuvani”, naglasio je.
  Knjiga Krešimira Filipca izvorno je znanstveno djelo, a istodobno i novi kulturni proizvod vrlo značajan za našu lokalnu povijest, crkvenu povijest i nacionalnu arheologiju i povijest općenito, ocijenio je kustos Muzeja Đakvoštine arheolog Ivo Pavlović. “Povijest našega grada spušta se barem 200 godina od prvog spomena, odnosno mora se redefinirati dosadašnja spoznaja da je grad nastao darovnicom Hercega Kolomana jer očito da je tu bilo naselje koje je dobilo ime tom darovnicom”, pojasnio je Pavlović.
  Profesor Luka Marijanović istaknuo je pozitivne reakcije koje je pojavljivanje knjige Krešimira Filipca izazavalo, posebno u stručnoj, ali i široj javnosti, a podsjetio je i na ratne okolnosti u kojima su se provodila arheološka istraživanja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog