Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I u šestoj sondi pronađen srednjovjekovni jarak

  Prije osam dana nastavljeni su arheološki istražni radovi na Trgu Josipa Jurja Strsossmayera. Riječ je o šestoj sondi čija se lokacija nalazi kod Sjemeništa u prolazu prema tržnici, a radove obavljaju arheolozi Ministarstva kulture.
  Površina najnovije sonde je, kako ističe arheolog Marko Sinobad, 150 četvornih metara, a trenutno se još uvijek otklanjaju recentni slojevi, 20. stoljeće, a konfiguracija slojeva, kako tvrdi Sinobad, ukazuje da je i u ovoj sondi jarak, jedan opkopni srednjovjekovni jarak koji je bio u funkciji do austrijsko-osmanskih ratova”.
  arheologinja “To je otkop koji je utvrđivao trgovište srednjovjekovnog Đakova, a isti takav jarak otkriven je i 2011. godine u sjevernoj sondi kod Botićeve ulice. S ovom sondom postaje nam jasnija topografija srednjovjekovnog i osmanskog Đakova jer se sad već mogu izračunati gabariti, a neizvjesno je jedino gdje se s južne strane nalazio jarak”, pojašnjava Sinobad. U najnovijoj sondi otkriveni su i ostaci arhitekture, a pretpostavlja se da je riječ o nekom pomoćnom gospodarskom objektu u vlasništvu Nadbiskupije koji, međutim, nije ucrtan u austrijski katastar iz 1863. godine
  Dodaje kako se rekonstrukcijom trga neće ugroziti ti arheološki nalazi jer je dubina predviđenih radova do 80 cm, a ti se slojevi nalaze dublje.
  Arheološki radovi na Strossmayerovom trgu trebali bi trajati 30 dana.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog