Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I Đakovčani učili šaranju tikvica

  Muzej Đakovštine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepan Gruber iz Županje organizirao je Etnološku radionicu šaranja tikvica. Demonstratori su bili vrsni šarači tikvica iz Gradišta, Ana Makarević, Marica Stojanović i Vinko Babić, a uvodno izlaganje održala je Janja Juzbašić, kustos -etnolog, koja je govorila o umijeću šaranja tikvica kao nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske.
  Kustosica Juzbašić govorila je i o postupku šaranja tikvica, vještini koja datira s početka 18. stoljeća, a najstarija sačuvana tikvica iz 1734. godine čuva se u Muzeju Slavonije u Osijeku. Običaj šaranja tikvica najrašireniji je u Gradištu, dok na đakovačakom području ta tradicija nije bila naglašena, doznajemo od etnologinje Muzeja Đakovštine Branke Uzelac, koja kaže da bi se ovakvim radionicama taj trend možda mogao i promijeniti, a šarane tikvice mogle naći širu primjenu, poput suvenira i slično.
  U radionici su sudjelovali i suradnici iz Strukovne škola Antuna Horvata, a sama radionica dio je višegodišnjeg projekta koji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture provodi županjski muzej.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog