Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nastavlja se negativni trend u proizvodnji mlijeka

  Za hrvatske proizvođače mlijeka prošla je godina bila najgora dosad, proizvedeno je sto milijuna litara manje, odnosno izgubljeno je 20 posto ukupne proizvodnje, čulo se na Izbornoj skupštini Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda koja je okupila one najupornije koji se bore s krizom.
  Kao najveće probleme proizvođači mlijeka navode neupućenost, prezaduženost, neriješeno pitanje zemlje, nepoznata pravila igre, odnosno izostanak sustava koji će jamčiti kakvu-takvu sigurnost bar dvije tri godine.
  “Unazad dvije godine proizvodnja mlijeka smanjila se čak za 30 posto i taj negativni trend se nastavlja”, upozorava Branko Kolak, predsjednik Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda ističući da već propadaju i one veće farme sa stotinjak krava.
  “Situacije je izuzetno teška i pored činjenice da je cijena mlijeka nešto porasla. Skupa hrana, inputi, nesređena politika oko zemljišta, prezaduženost; sve to dovodi do propadanja, odnosno zatvaranja farmi i rasprodaje stada”, upozorava Kolak. Smatra da se država mora uključiti aktivnije u stvaranje uvjete koji će spasiti taj sektor. Tu prije svega misli na rješavanje zemljišta, omogućavanje navodnjavanja kako bi se dobile dvije žetve, ali isto tako, kao i u drugim zemljama, omogućavanje postavljanja solarnih panela na farme, kreditne linije po 2 posto ….
  ” Ova prozvodnja nigdje u svijetu nije stavljena na tržište kao što se to očekuje od hrvatskih farmera”, uvjeren je Kolak.
  I osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak upozorava na negativne trendove, ali i ucjene stranih trgovačkih lanaca, a šansu vidi tek u prerađivačkim kapacitetima koji bi donijeli nova radna mjesta. “Treba postaviti pitanje ministru poljoprivrede što se to dogodilo u hrvatskom mljekarstvu da smo ostali bez 50 posto isporučitelja mlijeka, da smo došli na 500 milijuna litara proizvodnje mlijeka i koji su to daljnji trendovi i kakvu ćemo proizvodnju imati za dvije ili tri godine”, pita Kraljičak.
  Skupu uzgajivača holstein goveda bio je nazočan i Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog