Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ministar Jakovina u Đakovu o zemlji, ergeli i obeštećenju seljaka

  Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina boravio je danas u Đakovu, gdje je, nakon sjednice Upravnog vijeća Državne ergele lipicanaca Đakovo i Lipik, održao konferenciju za novinare na kojoj je prokomentirao nedavno okončani đakovački natječaj za zemlju iz 2011. godine.
  – Od oko 3.500 hektara iz natječaja, nakon višestrukih provjera velikog broja prigovora, suglasnost je dobivena za blizu 2.400 hektara, odnosno za ono što je odrađeno u duhu zakona. Dakle, ono što je moglo proći, dobilo je suglasnost, a za 900 hektara gdje su bili ozbiljni progovori, suglasnost je uskraćena i te površine idu u proceduru prema novom Zakonu. Očekuje se raspisivanje natječaja u idućim mjesecima, pojasnio je ministar.
  Najavio je i skraćivanje natječajne procedure u skladu s novim Pravilnikom, iako, kako je rekao, još uvijek postoje uska grla u procesu prikupljanja dokumentacije.

  Ministar Jakovina odgovorio je i na upit o sudbini neriješenih potraživanja petsotinjak seljaka iz slučaja propale Đakovštine:
  – To je samo jedan u nizu kostura u ormaru koji me dočekao kao resornog ministra. To su ljudi koji su ne svojom greškom , pretrpjeli štetu. Pokušavam s ministrom financija naći model kako na neki način pravično obeštetiti te ljude koji su ni krivi ni dužni ostali bez sredstava i bez žita koje je bilo skladišteno u silosima. Mislim da ćemo u idućih nekoliko mjeseci imati rješenje za njih, poručio je ministar.

  Ministar Jakovina pozitivno je govorio i o radu i ulaganjima u đakovačku ergelu u posljednje dvije godine, te najavio daljnje investiranje u njezine sadržaje vrijedne oko pet milijuna kuna. Pri tom je najznačajniji završetak zatvorene jahaonice, ulaganje u Ivandvor i slično, pri čemu se računa i na sredstva EU.
  Na konferenciji je govorio i saborski zastupnik i predsjednik đakovačkog SDP-a Damir Tomić, koji je podsjetio na vraćanje sjedišta ergele u Đakovo, čime je, kako je rekao, ispravljena jedna velika HDZ-ova nepravda. Istaknuvši značenje ministrova potpisa na đakovački natječaj za zemlju, Tomić je prozvao tadašnju opoziciju, HDZ, za vršenje velikih pritisaka i opstruiranje provođenja natječaja. Unatoč novom zakonu, natječaj smo “progurali” u dijelu koji nije sporan, izjavio je Tomić.
  Ministra je na kraju konferencije dočekala i skupina ratara nezadovoljnih rezultatima provedenog natječaja, u kojemu su, kako tvrde, stočari bolje prošli, iako su mnogi od njih neaktivni i otišli su u stečaj, a sada se u stečaj gura i 20-tak obilteljskih gospodarstava koja su ostala bez zemlje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog