Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Blažević: “Ustav jamči pravo vlasništva”

  Predsjednik Udruge Đakovština Radomir Blažević reagirao je na izjavu ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište ističući da je Republika Hrvatska stekla izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u društvenom vlasništvu u travnju 1991. godine temeljem Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća, a tek je kasnije donesen Zakon o poljoprivrednom zemljištu.
  “Što se tiče 3260 hektara zemljišta o kojemu je riječ u ovom slučaju, PIK- Đakovo nije bio nositelj PRAVA KORIŠTENJA, kako je izjavila ravnateljica, nego VLASNIK SPORNOG ZEMLJIŠTA, što se može provjeriti u đakovčakoj Gruntovnici i Katastru””, napominje Blažević. Podsjeća da prema članku 2 Zakona o pretvorbi u društveni kapital ne ulazi poljoprivredno zemljište koje je vlasnicima oduzeto nakon 15. svibnja 1945 , a to nije ovih 3260 hektara o kojima je riječ, napominje Blažević. Ističe da je to zemljište bivši PIK-Đakovo kupovao i okrupnjavao u razdoblju od 1964. do 1992. godine o čemu, kako navodi, postoji preko 20 tisuća kupoprodajnih ugovora iz toga razdovlja, te je tako, zaključuje Blažević, stekao pravo VLASNIŠTVA.
  Blažević se poziva i na Ustav u čijem članku 48. stoji da se jamči pravo vlasništva, a u članku 50 se navodi da je “Zakonom moguće u interesu RH ograničiti ili oduzeti vlasništvo, UZ NAKNADU TRŽIŠNE VRIJEDNOSTI”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog