Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Porast nasilja u obitelji

  Stanje ljudskih prava žena u Hrvatskoj – izazovi i promjene u 2014. godini – bila je tema današnje sjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova koja je održana u Osijeku. Posebno je analizirano stanje ljudskih prava žena kroz rodno osviještenu politiku na lokalnoj razini i rasprostranjenost nasilja u obitelji i ženama.
  Prema najnovijim podacima Centra za socijalnu skrb u Đakovu, u porastu je broj slučajeva nasilja u obitelji. Tijekom prošle godine, temeljem prijave policije, evidentirano je 246 takvih slučajeva, doznajemo od zamjenice ravnateljice Mirte Klepo.
  “To je znatno povećanje u odnosnu na 2012. kada je bilo 140 prijava, dok je 2011. bilo 198, a 2010. godike 244 takva slučaja, što znači da je prošla godina rekordna u posljednje četiri godine”, pojašnjava zamjenica ravnateljice. Samo u prvom mjesecu ove godine evidentirano je tridesetak takvih slučajeva.
  “Ima obitelji u kojima se tijekom godine više puta ponavlja obiteljsko nasilje, a dojave o tome, osim iz policije, dolaze i od građana, iz škole sustava zdravstva”, ističu u Centru za socijanu skrb.
  U svim prošlogodišnjim slučajevima žrtve su bile žene, s tim da su u nekim situacijama maloljetna djeca svjedoci nasilja, upozorava psihologinja Klepo.
  Najveći broj nasilja u obitelji događa se kada je počinitelj pod utjecajem alkohola, pa Centar u slučajevima ponavljanja nasilja poduzima određene mjere.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog