Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljeni rezultati ankete “Zdrav za pet”

  zdrav-za-petZanimljivi podaci čuli se se danas na redovitoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj u sklopu preventivnog projekta “Zdrav za pet” koji zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a s ciljem podizanja razine svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, odnosno stvaranja sigurnog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece i mladih.

  Prema rezultatima anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 417 učenika, od toga 149 osnovnoškolaca, u Osječko-baranjskoj županiji više od 81% učenika 8. razreda jednom ili više puta konzumiralo je alkoholna pića, a njih gotovo 40% u posljednjih mjesec dana.
  Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među Osječko-baranjskim učenicima, pivo je najviše konzumirano alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica. Također u Osječko-baranjskoj Županiji, u posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 33% učenika , a u stanju teške opijenosti u posljednjih godinu dana našlo se više od 23% ispitanih učenika osmih razreda dok je hrvatski prosjek 20%.

  U Osječko-baranjskoj županiji čak 16 posto učenika probalo je marihuanu, a njih dva posto eksperimentiralo je s ecstasyem. Isto tako, čak 38 posto učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo je ljepilo ili neka druga otapala, odnosno inhalante.

  U Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih 30 dana kockalo se ili kladilo gotovo 13% ispitanih učenika, što je znatno niže od nacionalnog prosjeka koji iznosi 25%.
  Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s Odjelom prevencije PU osječko-baranjske u školama proveli 38 predavanja te anketirali navedene učenike prije i poslije provedenih predavanja. Učenicima osmih razreda osnovnih škola predavalo se na temu alkohola, učenicima prvih razreda srednjih škola na temu droga, dok se učenicima drugih razreda srednjih škola predavalo o kocki i klađenju.

  I ove školske godine na području Osječko-baranjske županije nastavit će se s provođenjem preventivnog projekta „Zdrav za pet“, s tom razlikom da će projektom biti obuhvaćeno svih 70 osnovnih i 29 srednjih škola, odnosno učenici svih osmih razreda, te učenici prvih i drugih razreda srednjih škola.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog