Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vinković: “Usvajanje lokalnih proračuna potencira političku trgovinu”

  vinkovicNajnoviji slučaj moguće političke trgovine u Vukovaru za đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića samo je još jedan dokaz slabosti, odnosno manjkavosti funkcioniranja lokalne, odnosno područne, regionalne samouprave. “Umjesto da stabilizira lokalnu vlast, dovede do veće odgovornosti i ubrza rješavanje problema građana, najnovije izmjene zakona i izostanak decentralizacije dodatno su oslabile lokalnu samoupravu, navodi gradonačelnik Vinković u priopćenju. “Bojazan da će sustav stvoriti nekakve “jake lokalne šerife” potpuno pada u vodu u slučaju neusvajanja gradskog proračuna”, tvrdi Vinković.
  “Gradonačelnik, župan ili općinski načelnik koji nema većinu u predstavničkom tijelu, a takvih je mnogo u Hrvatskoj, prema novim zakonskim odredbama u slučaju neusvajanja proračuna već u prosincu može krenuti u novu kampanju za izbore, što znači još trošenja novca kojega je ionako malo u lokalnim proračunima”, upozorava gradonačelnik Vinković navodeći da takva situacija otvara mogućnosti političke trgovine, odnosno kupovine u predstavničkim tijelima, što je, kako navodi, vidljivo i u vukovarskom slučaju, ali i u mnogim drugim sredinama gdje gradonačelnik, načelnik ili župan nema većinu u predstavničkom tijelu.
  Uz poziv nadležnim državnim institucijama da ispitaju svaki mogući takav slučaj, ali i poziv đakovačkim političarima da ostave po strani svoje privatne ili stranačke interese i da se stave u službu građana, gradonačelnik Vinković također upozorava da kohabitacija pretpostavlja preciznije zakone i drugačiju političku kulturu.
  “Čak i tamo gdje formalno nema kohabitacije, nego vlada slaba koalicija, nestala je efikasnost i iščeznula je odgovornost, pa ovaj slučaj političke kupovine neće biti ni posljednji kako se bude približavalo usvajanje lokalnih proračuna”, zaključuje Vinković uz konstataciju “da to u Đakovu neće biti tako”.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog