Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Zaštita kipa Gospe Dragotinske od vanjskih onečišćenja

  martina (7)martina (1)Prošle godine postavljen u svetištu Gospe Dragotinske u Dragotinu, kip Majke Božje ovih dana doživljava svoju prvu rekonstrukciju, točnije zaštitu od vanjskih utjecaja koji mogu ostaviti tragove na materijalu. Konzervatorske radove inicirala je i obavlja Martina Rajzl, đakovačka konzervatorica zaposlena u Zadru.

  – Moj otac Adam Rajzl je iz Dragotina te osim što je Gospa Dragotinska duhovno nama draga, meni je dragocjena i kao umjetničko kulturno dobro, jer je crkva iz 13. stoljeća i nekako pratim njezin razvoj u umjetničkom smislu. adam2Kada je prije godinu dana postavljen prekrasan kip, primijetili smo da su se na njemu kroz to vrijeme počela javljati onečišćenja na površinskom sloju i to zbog vlage – gljivice, alge i lišajevi, zato što kip nije od kamena nego od poliestera s mramornom prašinom, te sam odlučila to očistiti i zaštititi. Radim kao restaurator – konzervator u Arheološkom muzeju u Zadru i kamen mi je specijalnost, pojasnila je razloge svoga angažmana na zaštiti kipa Gospe Dragotinske. Čitav posao obavit će iz entuzijazma, volonterski, pa je i sada uzela nekoliko dana godišnjeg odmora, kako bi započela sa zaštitinim radovima koji obuhvaćaju višestruko premazivanje biocednim sredstvom za organska onečišćenja.
  Konzervatorske radove na kipu Majke Božje u dragotinskom svetištu bit će potrebno još nekoliko puta ponoviti, no, ne može se reći kada će biti i dovršeni jer to ovisi i o vanjskim okolnostima, zaključuje konzervatorica Martina Rajzl. Zbog toga će još koji put morati potegnuti od Zadra do rodnoga Đakova i dragotinskog svetišta, gdje je raširenih ruku, s postolja od tri metra, čeka Gospa….

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog