Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poznati nalazi mlijeka, nema razloga za zabrinutost!

  Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas službene rezultate provedenih analiza stočne hrane i sirovog mlijeka na farmama muznih krava, koji ukazuju na minimalno i za zdravlje potrošača neškodljivo odstupanje razine aflatoksina M1 od predviđenih koncentracija.
  Naime, rezultati potvrdne analize iz Beča pokazali su neznatno povišenu razinu aflatoksina M1 iznad dopuštene, i to 0,057 mikrograma po litri mlijeka, dok je EU regulativom dozvoljena koncentracija 0,050 mikrograma po litri. .
  Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska. Od početka pojačane kontrole analizirano je na Hrvatskom veterinarskom institutu ukupno 184 uzorka mlijeka, a od toga je 158 uzoraka uzeto u industriji, odnosno iz svih najvećih mljekara u Hrvatskoj, 15 na farmama i 11 iz uvoza.
  Veterinarska je inspekcija izdala je nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane, navodi se u priopćenju uz napomenu da se sanacija farmi muznih krava radi o trošku Ministarstva poljoprivrede.
  Ministarstvo poljoprivrede i nadležne institucije nastavljaju s pojačanim kontrolama farmi muznih krava diljem Hrvatske, a građanima poručuju da imaju povjerenja u proizvode domaće mliječne industrije koji se danas nalaze na policama trgovina diljem zemlje.
  Naime, hrvatski se mljekarski sustav danas kontrolira pojačanom dinamikom po principu „od polja do stola“ uz izvanrednu suradnju svih uključenih strana – od analize stočne hrane, analize sirovog mlijeka na farmama do analize gotovih proizvoda.
  Pojačane kontrole odnose se i na uvozno trgovačko mlijeko koje već zapakirano dolazi na police hrvatskih trgovina, iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja uvoznica.
  U mlijeku iz BiH uvezenom u Hrvatsku mljekare Mlijekoprodukt d.o.o., Kozarska Dubica, robne marke Moja kravica orijentacijskom metodom utvrđena je razina aflatoksina M1 u koncentraciji od 0,084 mikrograma po litri mlijeka, pa je pošiljka zadržana u karanteni, a uzorci su poslani na potvrdnu analizu u Beč, navodi se na kraju priopćenja Ministarstva poljoprivrede.

  S obzirom da je, kako se u priopćenju navodi, kao problem detektirana istočna Hrvatska, za komentar smo zamolili Antuna Lasla, predsjednika Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje koji ističe da nema razloga za zabrinutost. Poziva odgovorne da utvrde porijeklo zaražene hrane, te da se pomogne vlasnicima farmi na kojima je otkrivena. Kaže da nema informacija da je riječ o proizvođačima s područja Đakovštine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog