Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Papino povlačenje imat će povijesne konzekvencije!?

  Najava povlačenja pape Benedikta 16., što bi se trebalo dogoditi 28. veljače u 20 sati, iznenadila je mnoge, no upućeniji u vatikanska zbivanja i nisu tako zatečeni.
  Za profesora Peru Aračića, dekana đakovačkog KBF-a to je “zanimljiv potez koji će imati svoje povijesne konzekvencije”.
  “S obzirom da je bolestan i stariji, papa je ovdje pokazao da ne misli samo o dostojanstvu, nego i o funkcionalnosti službe koju obavlja, a koja je strahovito zahtjevna i odgovorna”, komentar je profesora Aračića, koji podsjeća da je tako nešto dao naslutiti već i Ivan Pavao II.
  Ivica Šola, profesor s osječkog Sveučilišta i jedan od boljih poznavatelja unutar crkvenih zbivanja, nije iznenađen odlukom Benedikta 16. “U svakom slučaju to je, nakon 600 godina, nakon Celestina V., prva demisija, prva abdikacija i u svakom slučaju se radi o jednom velikom iznenađenju”, ističe Šola koji vjeruje da je razlog povlačenja papino zdravstveno stanje.
  “Ako sam kaže da je pred Bogom i savješću shvatio da njegove fizičke, duhovne i duševne snage nisu dostatne u ovom brzom i zahtjevnom vremenu voditi Crkvu i da to čini za dobro Crkve, mislim da ne treba tu sumnjati u papine riječi. Tu treba otkloniti špekulacije tipa Da Vincijev kod, ili ne znam kakve perturbacije unutar kurije. To treba uzeti kao definitivno jer je on sam to rekao nakon dugog vremena razmišljanja”, dodaje Šola.
  Smatra da će papino povlačenje otvoriti mnoge rasprave o naravi papine službe, što bi moglo imati dalekosežne posljedice. “Mogući su i nekakvi prijedlozi čak vezani i uz biskupske službe”, zaključuje Šola.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog