Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Knjiga o Jeanu potresno je svjedočanstvo o borbi za slobodu

  Dirljivo i potresno bilo je đakovačko predstavljanje knjige “Jean ili miris smrti” autorice Nevenke Nekić koje je u organizaciji HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski” održano u punoj dvorani Florentini.
  Knjiga je to, kako je u uvodu istaknula predsjednica Sanja Rogoz Šola, o golobradom francuskom mladiću Jean-Michel Nicolieru koji, ponukan medijskim izvješćima o stradanju hrvatskog naroda, dolazi u Hrvatsku i priključuje se obrani. “Kao što kaže gospođa Nekić, Hrvatska mu nije ni djedovina, ni očevina, ni pradjedovina, ali on, potaknut strahotama, sjeda sam na vlak i dolazi u Zagreb gdje se priključio postrojbama HOS-a, najrpije je ratovao na Baniji, a kasnije se dragovoljno priključio obrani Vukovara”, istaknula je Rogoz-Šola.
  “Jean Michel Nicolier prva je žrtva Ovčare i njegovo tijelo još nije pronađeno”, podsjetio je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja je nakladnik knjige. Pojasnio je da je inicijativa za knjigu zapravo bio film o Siniši Glavaševiću, prikazan 2010. godine u kojem se u nekoliko kadrova vidi i Jean. “Tako je krenula potraga koja traje dvije godine i on više nije nepoznat”, napominje Ivanković najavljujući i dokumentarni film o Jeanu koji bi trebao biti prikazan na obljetnicu vukovarske tragedije.
  Na prijedlog udruge iz Tovarnika Jean je dobio i državno i županijsko odličje, a njegova majka ostvarila je pravo koje imaju i majke hrvatskih branitelja, upozorava Ivankoivć ističući da je Jean Michel Nicolier jedan od 500 dragovoljaca stranaca iz 35 zemalja koji su došli braniti Hrvatsku. “Nažalost, mnogi nisu ostvarili nikakva prava i stoga pozivam sve one koji nešto znaju o takvima da to pokrenu”, dodaje Ivanković.
  O knjizi, kao dragocjenom svjedočanstvu o Domovinskom ratu, govorio je i Vlado Filić, predsjednik Matice hrvatske, a svoj doprinos predstavljanju dali su i članovi Zbora Amadea i Vesna Kaselj odabranim ulomcima tog povijesnog romana.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog