Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Invalidne osobe najviše boli nerazumijevanje sredine, a posebno institucija!

    O položaju i pravima osoba s invaliditetom bilo je riječi na tribini na kojoj je o tome govorila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Bila je to prigoda za tridesetak nazočnih osoba s invaliditetom da se izravno požale i upozore na probleme s kojima se susreću, te zatraže pomoć u rješavanju različitih situacija.
    “Položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj prati položaj zdravih građana i možemo reći da je problem u svim područjima poprilično velik zbog teške gospodarske situacije koja utječe na sve, posebno je to naglašeno u ruralnim sredinama”, pojasnila je pravobraniteljica.
    Iz dosadašnjeg iskustva rada Ureda pravobaniteljice za osobe s invaliditetom najviše pritužbi je s područja pristupačnosti kao jednog osnovnog preduvjeta, naglašava uz napomenu da je prisutno nepoštivanje propisa općenito na svim područjima, izostanak sankcioniranja, te nepoštivanje od strane društva općenito, a posebno od onih koji bi zapravo trebali provoditi te propise i primjenjivati ih.
    Invalidne osobe imaju pritužbe koje se odnose i na područje obrazovanja, dodaje pravobraniteljica Anka Slonjšak.
    “Vidimo da i za djecu s teškoaćama u razvoju i za mlade i dalje je problem vezan za inkluziju jer, unatoč propisima, nedostatni su podzakonski akti koji otežavaju uključivanje djece od vrtića, osnovnih škola, pa do visokoškolskih ustanova”, zaključuje pravobraniteljica uz poziv institucijama da pokažu više razumijevanja prema invalidnim osobama.
    Đakovačke invalide, ako je suditi po iskustvima i situacijama koje su navodili, najviše boli nerazumijevanje, o čemu su i izvijestili, između ostalog, svoju pravobraniteljicu.

    1 komentar

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog