Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Moždani udar sve češće pogađa i mlađe!

  Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti i ostavlja teške posljedice na zdravlje, ističu stručnjaci povodom Svjetskog dana borbe protiv te bolesti do koje dolazi zbog ateroskleroze, odnosno začepljenja ili prsnuća moždane arterije. Posljedica toga je gubitak nekih neuroloških funkcija, često oduzetost jedne polovine tijela, teškoće u govoru, vidu, nagle vrtoglavice, glavobolje, što su i simptomi moždanog udara, pojašnjava dr. Dragutin Kadojić.
  U kampanji prevencije moždanog udara najvažnije je, kako ističe dr. Kadojić, prepoznati na vrijeme simptome i otkloniti rizike, a to su visoki krvni tlak, šećer i visoki kolesterol, stres, a poželjna je fizička aktivnost i redovito vježbanje, izbjegavanje debljanja, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja i boravka u zadimljenim prostorijama.
  Najvažnije je takvog bolesnika što prije dopremiti u bolnicu gdje postoji dobra mogućnost liječenja trombolizom, odnosno rastakanjem ugruška. No, upozorava dr. Kadojić, bitno je doći u optimalno vrijeme, odnosno u prva tri do četiri sata od početka bolesti.
  Upravo je edukacija važna pri prepoznavanju simptoma moždanog udara koji, kako navodi dr. Kadojić, sve učestalije pogađa i mlađe skupine. “Sve smo više svjedoci da ljudi i u srednjim godinama doživljavaju takve incidente kao što je srčani ili moždani udar, a svakako da i stres, odnosno psihofizička opterećenja i način života imaju utjecaja, kao i loše navike”, zaključuje dr. Kadojić.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog