Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Simpozij o vjeri i izazovima agnosticizma i indiferentizma

  U Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici danas završava znanstveni simpozij o vjeri pred izazovima današnjeg agnosticizma i vjerskog indiferentizma koji je okupio poznate filozofe i teologe. Zanimanje sudionika izazvala su jučerašnja predavanja teologa Ivana Macana koji je govorio o vjeri kao ljudskom iskustvu kroz filozofsko-antropološki pristup, a podosta pitanja bilo je i nakon izlaganja prof. Line Veljaka koji je govorio o agnosticizmu i vjerskom indiferentizmu kao iskustvu današnjeg čovjeka.
  “Koliko je indiferentizam realno prisutan i zastupljen može se utvrditi usporedbom broja deklariranih vjernika s opsegom njihova nedjeljnog pohađanja mise, te godišnjeg ispovijedanja i pričesti. Na taj način se u lokalnoj zajednici može utvrditi koliko je vjera podlegla tendenciji rasta indiferentizma”, istaknuo je, između ostaloga, u svom izlaganju profesor Veljak naglasivši da se porast vjerskog indiferentizma povezuje, prije svega, uz proces sekularizacije.
  “Sekularizacija je proces koji bi se najjednostavnije mogao odrediti kao preobrazba, ili preobražavanje religije i vjere u privatnu stvar pojedinca, te vjerske zajednice kao zajednice koja je razdvojena od države”, pojasnio je profesor Veljak.
  “Čovjek shvaća da je malen, da je ograničen, da ga sa svih strana pritišću različite poteškoće i nevolje, uviđa da je upravo on taj koji uzrokuje te nevolje, pa ga, između ostalog, i vlastita krivnja potiče na razmišljanje kako iz toga izići, a jedno od rješenja za ta pitanja je i ono da “postoji onaj koji nas može svega toga osloboditi, a to je Bog”, sublimirao je svoje izlaganje profesor Macan.
  Drugog dana skupa predviđeno je također nekoliko vrlo zanimljivih predavanja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog