Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Konture otkrivenog revelina trebalo bi označiti na obnovljenom Strossmayerovom trgu” , predlažu arheolozi

  Još dva dana trajat će ovogodišnji zaštitni arheološki radovi na središnjem đakovačkom trgu koji prethode cjelovitoj rekonstrukciji tog dijela grada. Arheolozi će se ponovo vratiti na proljeće kada je planirana još jedna sonda i to sjeveroistočno od Sjemeništa, doznajemo od Maje Šunjić, voditeljice radova.
  “Nastavkom radova, a na temelju prošlogodišnje sonde uspjeli smo dobiti vrh revelina čiji smo oblik i poziciju tek naslućivali prošle godine. Pozicioniranjem ove sonde uspjeli smo dobiti vrh revelina s kolcima, odnosno palisadama koje su dodatno osiguravale tu poziciju. Čitava ta struktura može se datirati u kraj 17. stoljeća, što je i najvažnije”, pojašnjava voditeljica ovogodišnjih zaštitnih arheoloških radova na Strossmayerovom trgu.
  Dokaz je to nastojanja Habsburške monarhije da na zatečenoj formi srednjevjekovnog Đakova utvrdi tu poziciju, dodaje. “Otkrili smo južni krak, odnosno južni jarak i na ovome je dijelu baš spojen sa sjevernim čiji smo jedan dio otkrili prošle godine”, kaže arheologinja najvljujući da će se zatečeno stanje temeljito snimiti, a pronađeni kolci će ići na dodatnu dendrokronološku i C-14 analizu. Isto tako, navodi da se još uvijek čekaju nalazi od prošle godine.
  “Za čitavu priču je najvažnije da ona potvrđuje vjerodostojnost jednog od najpoznatijih i jedinog plana Đakova nakon odlaska Turaka, a to je Sparrov plan”, ističe.
  Upravo otkriće revelina najveća je vrijednost dosadašnjih zaštitnih arheoloških istraživanja na Strossmayerovom trgu i svakako bi ga, pri izvođenju radova popločenja budućeg trga, trebalo na neki način označiti i da se tako uklopi u turističku ponudu Đakova. “To se vrlo lako može napraviti, da se izvuku linije tog trokuta, odnosno revelina, da se izvuku linije kolaca- jer bi to ljudima bilo interesantno vidjeti”, zaključuje voditeljica zaštitnih arheoloških radova uz konstataciju da je to već predloženo autorima projekta rekonstrukcije Strossmayerova trga.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog