Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Suša aktualizirala projekt akumulacije “Breznica”, realizacija ne prije 2014.

    Dugo sušno razdoblje, problemi u vodoopskrbi i katastrofalne posljedice u poljoprivredi ponovno su akatulizirale ideju o izgradnji akumulacije Breznica na području Općine Trnava, o čemu je ideja postojala još prije tridesetak godina. No, kako ističe načelnica Općine Irena Mikić Brezina, od tada se u realizaciji nije puno odmaklo.
    “Prošle godine je usvojena Studija utjecaja na okoliš i do danas nismo dalje mrdnuli s realizacijom. Nadali smo se da će se to pitanja potaknuti, međutim sve je stalo”, kaže načelnica.
    To jezero koje bi se protezalo od brane u blizini ceste Đakovo-Dragotin, pa sve do Kondrića i ceste Kondrić-Trnava, s kapacitetom od 9 milijuna kubičnih metara vode, dobro bi došlo ne samo području Đakovštine,nego i nizvodno, za navodnjava i zaštitu od poplava, pojašnjava načelnica Općine Trnave.
    Iako je općina uputila nekoliko upita o planovima u vezi izgradnje akumulacije Breznica, od nadležnih iz Hrvatskih voda nema odgovora, pojašnjava načelnica, a razlog je, kako kaže, nedostatak sredstava. Na to je, kako pretpostavlja, utjecala i smjena vlasti na državnoj razini.
    U Hrvatskim vodama svjesni su važnosti akumulacije Breznica koja bi se gradila 8 kilometara jugozapadno od Đakova između naselja Dragotin i Kondrić, ističe Josip Kuterovac, voditelj Vodnogospodarske ispostave Mali sliv Biđ-Bosut. Međutim, čeka se izmještanje naftovoda Beničanci – Ruščica s tog područja.
    “Čim se napravi projekt rekonstrukcije naftovoda Hrvatske vode predat će zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za akumulaciju Breznica i nakon toga otvaraju se mogućnosti ugovaranja izrade glavnog projekta i izvedbe same akumulacije, a koliko će to vremenski trajati teško je reći”, izjavio Kuterovac potvrđujući odlučnost Hrvatskih voda da ulažu u taj projekt.
    Osim regulacije razine voda, odnosno zaštite od poplava i za navodnjavanje, ta bi akumulacija kapaciteta 14 milijuna kubičnih metara vode omogućila i različite druge sadržaje poput sportsko-rekreacijskih.
    Upravo ove vremenske neprilike, odnosno ekstremne poplave i ekstremne suše, razlog su da se u Hrvatskim vodama ozbiljno razmišlja o toj investiciji, odnosno o potrebi aktivnog upravljanja vodama, pojašnjava Kuterovac. No, dodaje da nije realno očekivati realizaciju ideje o izgradnji akumulacije Breznica prije 2014. godine. Isto tako, teško je u ovome trenuktu govoriti o financijskoj vrijednosti tog projekta.

    1 komentar

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog