Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Berači nezadovoljni zaradom!?

    Tragom dojava da je u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije prekinuta berba grožđa zbog nezadovoljstva berača niskom zaradom i teškim uvjetima, pojašnjenje smo potražili kod voditelja proizvodnje Misnih vina Mire Bošnjaka.
    “Ta je informacija djelomično točna. Mi smo nekada imali vrlo velikih problema s radnicima i jedva smo uspijevali skupiti ekipu od 40-tak ljudi s kojima smo obavili berbu, a ove godine smo imali izuzetno veliki pritisak i jako puno ljudi se odazvalo, tako da je prvi dan bilo preko 100 ljudi. Naravno, nikoga nismo htjeli odbiti, međutim, naš kapacitet prerade u odnosu spram broja ljudi je ograničen, odnosno nemamo takav tempo prerade”, pojasnio je Bošnjak.
    “Imamo vrlo malu preradu, raspolažemo s dvije male preše kapaciteta oko pola vagona, a bere se po kilogramu i svatko je plaćen po kilogramu i oko toga ne treba stvarati paniku. Sad vidim da je to naša greška jer smo trebali odabrati svojih 40 do 50 ljudi, njih obavijestiti da dođu u berbu i sve bi išlo normalnim tempom i normalno bi se zarađivalo i ne bi nas prozivali”, dodaje Bošnjak ističući da tvrtka Misna vina redovito i korektno izmiruje sve obaveze prema svojim djelatnicima.
    Na pitanje o mogućoj zaradi prosječnog berača odgovara da ona, prema jučerašnjim podacima, iznosi od 70 do 105 kuna. S tim u vezi Bošnjak navodi da se ovogodišnja berba, zbog novih zakonskih propisa, odvija u drugačijim uvjetima u odnosu na ranije godine.
    “Cijena je 29 lipa po kilogramu i na tu cijenu, po novom zakonu o radnoj snazi koja je povremena, moramo lijepiti markicu od 20 kn i još mora biti zaračunato 25 posto poreza na ono što zarađuju. To su novi uvjeti, tako da, grubo rečeno, netko tko zaradi 100 kuna – berba samog grožđa iziđe 40 lipa, a tržišna vrijednost ubranog grožđa sada je ispod 3 kune, pa izračunajte koliko u svemu tome zauzima berba”, pojašnjava troškove berbe Miro Bošnjak, voditelj proizvodnje u Misnim vinima.

    omentara

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog