Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • HSS: “Prijedlog zakona o zemlji ubojstvo za selo”

  Iako su nedavno već upozorili na negativne posljedice novog Prijedloga zakon o zemlji, čelnici đakovačkog HSS-a danas su zbog, kao kažu, ozbiljnosti situacije još su jednom istaknuli da je to “direktni atak na selo i seljaka, te da degradira sve ono što je dosad učinjeno”.
  Prođe li zakon u predloženom obliku bit će to, kako je kazao Grgo Lončarević, potpredsjednik Županijske organizacije HSS-a i načelnik Općine Semeljci, “ubojstvo za selo”, a jedna od najvećih zamjerki je da stavlja u istu poziciju seljaka i velike tvrtke.
  “To je povratak u pedesete jer takva rješenje vode ka još većoj centralizaciji moći u Zagrebu”, naglasio je Lončarević, iako, kako kaže, pozdravlja odredbu prema kojoj bi Agencija donosila konačnu odluku. No, čudi se što će Vlada, koja javno propagira racionalizaciju i uštede, na ovaj način prozuročiti milijunske troškove za rad povjerenstava za zemlju i to onaj posao koji su dosad općine i gradovi radili besplatno. Lončarević najavljuje da će predložena rješenja donijeti još više problema, te da će oni koji su dosad obrađivali zemlju ostati bez nje jer će presudni kriterij biti gospodarski program. “Zemlju će dobiti pravni sljednici kombinata, odnosno velike tvrtke Agrokor i Žito, odnosno oni koji su na različite načine došli do imovine bivših kombinata”, pojašnjava Lončarević.
  Da zakon pogoduje krupnom kapitalu i zapostavlja seljaka potvrdio je i Goran Krnić, predsjednik Podžupanisjke organizacije HSS-a za Đakovštinu koji ističe da se nigdje ne spominje OPG. “Zašto smo godinama ulagali, došli smo u situaciju da nas se tjera s kućnog praga”, ističe Krnić uz napomenu da sela ostaju bez mladih i postaju zabiti. “Selo bez zemlje će odumirati”, rezignirano zaključuje Krnić.
  S obzriom na moguće, kako tvrde, katastrofalne posljedice po hrvatsko selo, HSS poziva seljake da svojim prigovorima na predloženi zakon o zemlji izvrše pritisak na Ministarstvo poljoprivrede, a konačni rok za to je 19. kolovoz.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog