Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nastavlja se sušno razdoblje!?

  Ostvare li se prognoze meteorologa, Slavonija tek 6. travnja može očekivati kišu, a i tada, kako ističe osječki meteorolog Željko Lazanin, to neće biti neka značajnija količina.
  “Sušno razdoblje, odnosno strašan deficit vlage nastavlja se i dalje. Zadnji put smo imali neko normalno razdoblje u jesen i zimu 2010. godine, a od početka 2011. smo u strašnom deficitu oborina”, pojašnjava Lazanin.
  U 2010. na ovom je području palo 983 litara kiše po četvornom metru, a tijekom prošle godine tri puta manje, odnosno samo 389 litara. “Od 2000. godine, kada je bio stoljetni minimum količine oborina, te je godine palo svega 315 litara, 2011. godina je druga najsušnija u 130 godina profesionalnog mjerenja oborina kod nas i nikada nismo imali u tako bliskom razdoblju dvije jako, jako sušne godine. Znalo je biti sušnih razdoblja u pojedinim godinama, ali na razini godine nikada ni blizu nisu bile ovako male količine oborina”, navodi Lazanin.
  Pojave suše iz 2000. i 2011. godine, koja se nastavlja i u 2012. godini zaista je rijedak događaj, upozorava Lazainin najavljujući, prema meteorološkim modelima, da bi travanj trebao biti u okviru normalnih količina oborina, ili nešto malo ispod, svibanj isto tako, lipanj bi trebao imati normalnu količinu oborina, a srpanj slično, no, kako ističe, očekivane temperature zraka, koje bi trebale biti iznad normalne, pogodovat će isparavanju oborina. Jedini spas u takvim situacijama su akumulacije, upozoravaju meteorolozi.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog