Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Revitalizacija đakovačkog rodilišta u planu ministra zdravlja

  Revitalizacija đakovačkog rodilišta u planu je novog Ministarstva zdravlja, za naš je Radio potvrdio ministar Rajko Ostojić. No, smatra da je pitanje ponovnog otvaranja četiri rodilišta, đakovačkog, sinjskog, imotskog i makarskog, koja su prije dvije godine zatvorena, vrlo komleksan problem. Podsjeća da su ta rodilišta zatvorena pod izlikom da ne zadovoljavaju kako arhitektonsko-građevuinske normative, tako i stručno-znanstvene, odnosno da nema dovoljno ljudskih resursa. Isto tako, novi ministar zdravlja podsjeća da su se u kolovozu prošle godine “naglo snizili kriteriji i barem formalno, odnosno na papiru dozvola je puštena za neka od tih rodilišta”.

  Svako od tih rodilišta, kako pojašanjva ministar Rajko Ostojić, ima svoje mjesto, ali zajedno s nadležnim pridruženim bolnicama, a zbog svog zemljopisnog položaja najugroženije je imotsko.

  “Pokušat ću u paketu riješiti sva ta četiri rodilišta sukladno stručnim i znanstvenim kriterijima, a poštujući i zemljopisne specifičnosti”, najavljuje ministra Ostojić.

  Đakovačko rodilište, prema preliminarnim podacima koje ima novi ministar zdravlja, zadovoljava većinu kriterija, pa će zajedno s osnivačem i vlasnikom,  Osječko-baranjskom županijom,  pregovarati i razgovarati. “Moram biti iskren, u hijerarhiji prioriteta to mi je za konac sljedećeg tjedna razgovor i sa Đakovom i s ostala tri dalmatinska rodilišta”, konkretan je ministar.

  Rješenje za ponovno otvaranje đakovačkog rodilišta, smatra i ministar Ostojić, treba tražiti u sklopu osječke bolnice, posebno kada je riječ o stručnom kadru. To je, ocjenjuje, najlogičnije rješenje i najizglednija ideja jer, kako kaže, poznaje situaciju u Đakovu gdje je bio tijekom Domovinskog rata. “Đakovčako rodilište udaljeno je od Osijeka, ali može biti funkcionalno i to može biti odlična povezanost ljudskih resursa Kliničkog bolničkog centra Osijek i Đakova”, smatra ministar zdravlja izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje o rokovima, te izvorima za 10 do 15 milijuna kuna koliko je potrebno za uređenje rodilišta jer, kako kaže, zatekao je vrlo složeno stanje.

  “Kako konkretno će se to realizirati ne mogu vam reći jer sam vrlo oprezan u izjavama, a ne mogu ni jamčiti da će to biti ove godine jer čekam proračun,” pojašnjava ministar Ostojić uz napomenu da je zatekao  vrlo složeno stanje, odnosno da su ” kosturi iz ormara počeli ispadati”.

  “Kad podvučemo crtu i napravimo čisti start onda ću vam moći reći precizno o hodogramu, datumima i vremenu revitalizacije đakovačkog rodilišta”, zaključuje ministar Rajko Ostojić.

  foto: poslovnipuls.com

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog