Dok zbog suše i izrazito visokih temperatura ratari već zbrajaju štetu, a stočari u nekim mjestima imaju problema s vodoopskrbom, dotle se vinogradari već pripremaju za berbu. Naime, kako doznajemo od Mire Bošnjaka, voditelja proizvodnje u tvrtki “Misna vina” doo Đakovačko-osječke nadbiskupije, već za desetak dana mogla bi početi berba i to ranih sorti. “Vinogradi pokazuju tendenciju ranije zriobe, pa se očekuje da će berba doći desetak dana ranije”, pojašnjava Bošnjak. Govoreći o stanju u vinogradima ističe da pojedini mladi vinogradi dobro podnose sušu, dok se neke čak mora i zalijevati. Također navodi da je prerano govoriti o tome kako će se visoke temperature odraziti na kvalitetu grožđa. “Šećer poraste, a padaju kiseline, pa se mogu očekivati jaka vina”, predviđa Bošnjak.
I u Đakovačkim vinima očekuju da će berba grožđa početi oko 1. rujna, možda čak i ranije, i to Rizvanca i Schardonaya, odnosno ranih sorti. To je nešto ranije, nego je uobičajeno, navodi glavna enologinja te tvrtke Blaženka Mandarić. Kada je riječ o kvaliteti grožđa, dodaje da će tek vaga pokazati stvarni utjecaj visokih temperatura. No, napominje da je sušno vrijeme pogodovalo jako dobrom zdravstvenom stanju grožđa.