Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Marijine “našminkane časne sestre” pobudile znatiželju i čuđenje

  Veliki broj Đakovčana popratio je sinoćnje otvaranje prve đakovačke samostalne izložbe naše kolegice Marije Adrić, studentice IV. godine slikarstva na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Izložba je postavljena u Muzeju Đakovštine, a svojim naslovom,  “Izazov tradicionalnom očekivanju”,  obuhvaća portrete časnih sestara koje su, međutim, prikazane u neuobičajenom izdanju. Naime, njezine su časne sestre našminkane i zajedno s drugim modnim detaljima pobudile su znatiželju i različiti doživljaj okupljenih, a posebno su bile zanimljive reakcije samih časnih sestara.

  Citirajući Marijina profesora Igora Rončevića, ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić istaknuo je da su “njezine slike izazov motivima i klišejima kojima se u našoj svakodnevnici operira, odnosno trguje slikom žene i njezinom ljepotom”. Naglasio je i njezinu ambicioznost i talentiranost, što su prepoznali i drugi.   “Marija Adrić slikarica je koja ima sve odlike formiranog  i ozbiljnog autora. Svojom radnom upornošću i jasnom predodžbom onoga što želi, a podjednako i onoga što ne želi slikati i dokazati, već je  sada, kao studentica završne godine, izvrstan  primjer kojim se lako mogu otkloniti sve sumnje koje postoje i govore o neravnopravnosti slikarskog medija u odnosu na druge”, ističe u predgovoru  kataloga profesor Rončević.

  Prigodno, Marijinu prvu đakovačku samostalnu izložbu otvorila je časna sestra Karmela Dominković, a sama autorica najavila je nastavak svog “autorskog izričaja”.

  Nakon Osijeka i Zagreba, ovo je treća Marijina samostalna izložba, a sudjelovala je i na šest skupnih.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog