Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Berba trešanja uranila desetak dana

  Vremenski uvjeti ove godine ubrzali su berbu trešanja koja u nasadu tvrtke Terra S, površine 6,5 hektara s gotovo devet tisuća stabala, a čiji vlasnik je Ivan Sučić, traje već nekoliko dana.

  Sučić se više od 13 godina bavi tom proizvodnjom, ima više od 25 sorti i pokriva cijelu sezonu trešanja, od ranih do kasnih.

  „To su patuljaste trešnje koje narastu 2,5 do 3 metra, nasadi su zaštićeni mrežama koje štite od leda, ali i ptica koje su veliki problem na ovom našem području. Osim toga, imamo i navodnjavanje. Ove godine nije bilo mraza u cvatnji, ali ga je bilo kada je plod bio već formiran pa ga je bilo potrebno prskati s prirodnim biostimulatorima pa je spašena kvaliteta i krupnoća plodova”, pojašnjava Sučić ističući da je kod trešnje i veliki problem prekomjerna kiša, kao što je bila ona noćašnja od koje trešnja puca i onda nisu za prodaju te nastaju velike štete.

  Ovogodišnja berba, kako ističe Sučić, stigla je desetak dana ranije, oko 95 posto uroda je prve i ekstra klase i urod se plasira u gotovo sve trgovačke lance u Hrvatskoj, a najviše u Zagreb.

  Ove godine očekuje se urod od oko 40 tona, a cijena na veliko je od 3,5 do 3,9 eura, što je povećanje od 3 do 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

  „Mi ne možemo utjecati na cijene u trgovinama jer tu cijenu određuju trgovci, a ove je godine cijena rada dosta porasla u odnosu na prošlu godinu, za čak 25 posto. U berbi je norma da jedan berač ubere za sat vremena 7 do 9 kilograma”, kaže Sučić ističući da će ovogodišnji urod biti nešto bolji od prošlogodišnjeg kojega je propalo 50 posto zbog kiše i ispucalih trešanja koje onda nisu za tržište.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog