Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Vrata Crkve i evanđelja nikome ne mogu i ne smiju biti zatvorena”

  S obzirom na činjenicu da ovogodišnji Badnjak pada na nedjelju, velečasnog Matu Mićana, crkvenog pravnika, pitali smo za pojašnjenje, odnosno mijenja li ta činjenica bilo što kada je riječ o slavljenju toga dana.

  “Nedjelja sama po sebi je radost, a ako je još Badnjak u nedjelju, to je dvostruka radost. Toga dana, Crkva ne poziva na post jer je nedjelja, ali vjernici su slobodni postiti, žrtvovati se i odricati mesa ako oni to žele.”

  • Na Badnjak i inače nije propisani post?

  Nije propisani post, ali je tradicija i običaj. A kaže se da je običaj najbolji tumač zakona.

  • U ovim božićnim danima slijedi nam i blagoslov obitelji?

  Svećenik dolazi svakome u ime Krista. Zato pozdravlja obitelj riječima: Mir Kristov kući ovoj. I to je uz molitvu jedini cilj blagoslova. Da bude zdravlja, čistoće, ponizne kreposti, poniznosti, dobrote i blagosti. Dakako uz blagoslov su povezani i oni tradicionalni elementi kao što su okupljanje, razgovor, darivanje i to je nešto što je jako lijepo. Istina je da to traje nekoliko dana i da su posvećeni službenici umorni, često možda i ne mogu dovoljno pažnje posvetiti svima, ali moramo imati razumijevanja za njih. Važno je da smo zajedno, da se obitelj blagoslovi, da se zajedno pomolimo i da ispravimo sve ono što je negativno i da to nestane.

  • Dar koji svećenik dobije ne ide svećeniku?

  To je dar koji ide u župnu blagajnu i hvala našim vjernicima koji uvijek od srca daruju svećenika. Po novom zakonu on ide u župnu blagajnu a svećenik je taj koji prima određenu nagradu iz te župne blagajne.

  • Ovih dana aktualna je odluka pape Franje o blagoslovu istospolnih zajednica. Kao crkveni pravnik, kako komentirate tu odluku i reakcije koje su uslijedile u javnosti?

  Vrata Crkve i evanđelja nikome ne mogu i ne smiju biti zatvorena, a posebno ne ranjivim skupinama, to je rekao papa Franjo. Majka Crkva je posebno sada u ovom dokumentu pokazala svoje majčinsko lice prema onima koji su u potrebi i koji traže blagoslov. Onaj koji traži blagoslov od Boga znači da želi njegovu blizinu za njegov život, a konačni cilj svih nas je ostvarenje spasenja duše.

  • Da vam se obrati istospolni par što biste učinili?

  Sigurno bi ih blagoslovio. Ne zato što je dokument takav nego bih uvijek gledao: to je nečije dijete. To je osoba koja vapi za Bogom, svi znate kad smo u potrebi i kad smo u grijehu, odnosno kad smo udaljeni od Boga onda još žešće molimo i vapimo, takvi smo ljudi. Papa je potaknut vapajem tih osoba i njihovim traženjem izdao preko kongregacije ovu deklaraciju.

  • To ne znači da Crkva priznaje istospolne brakove?

  Sakrament ženidbe u Crkvi ostaje nepromijenjen i ovaj blagoslov istospolnih parova ali isto tako i blagoslov onih koji žive u novom civilnom braku nipošto nije poistovjećivanje s vjenčanjem i sklapanjem sakramenta ženidbe.

  • Reakcije su podijeljene i oštre?

  U javnosti su uistinu različita mišljenja, pa i unutar Crkve, između kardinala i biskupa. Jedan kardinal je rekao da je to korak Crkve unaprijed, a drugi kaže da je to korak unaprijed ali da nas tamo čeka provalija.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog