Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “U posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena”

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama priopćenjem se oglasila i Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

  Današnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama koji se obilježava svakog 22. rujna prilika je da još jednom progovorimo o štetnostima rodno uvjetovanog nasilja i važnosti sinergijskog djelovanja svih dionika te društva općenito kako bismo izgradili društvo nulte tolerancije na nasilje. Taj put nije lak, ali samo beskompromisnim djelovanjem u cilju uklanjanja pojavnosti rodno uvjetovanog nasilja te primjenom postojećeg zakonodavnog okvira i mehanizama zaštite te pravovremenim reakcijama na sve izazove možemo izgraditi društvo koje poštuje različitosti.

  Prema podatcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, 1 od 3 žene diljem svijeta doživi nasilje tijekom života, a 58 posto svih ubijenih žena ubijeno je od strane partnera ili člana obitelji. Iako je upravo ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva Europska unija, procjenjuje se da je i u Uniji svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja tijekom života. Ni stanje u Hrvatskoj nije bitno drugačije, Hrvatska je po broju ubojstava žena od strane bliskih osoba treća u Europskoj uniji, u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena, samo prošle godine njih 13. U 12 od 13 slučajeva ubojice su bile osobe bliske žrtvama, supružnici, izvanbračni partneri ili bivši partneri. Tijekom 2023. godine ubijeno je 6 žena.

  Prema Izvješću o provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Hrvatskoj nedostaju razvoj i dosljedna primjena rodno osjetljivih politika, rad na sustavnoj prevenciji te edukacija dionika na svim razinama. Upravo je zato, dosljedno preventivno zalaganje na svim razinama, edukacija šire javnosti o štetnosti rodno uvjetovanog nasilja te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena, osiguranje pristupa zaštiti za žrtve nasilja, kao i uklanjanje rodnih stereotipa, zadatak svih nas kao zalog za društvo koje počiva na ravnopravnosti i odsustvu bilo kakvog oblika nasilja.

  Foto: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog