Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije u Lisabonu: Sretni smo jer smo mogli predstavljati svoju zemlju

  Mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije u zajedništvu s mladima Požeške biskupije, njih 95, sudjelovali su na Svjetskom danu mladih te pohodili nekoliko značajnih svetišta. Cjelokupan hodočasnički put trajao je od 28. srpnja do 11. kolovoza 2023., a pratili su ih vlč. Filip Sertić i vlč. Marko Obradović iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, isusovac p. Boris Jozić, vjeroučitelj u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku te povjerenik za pastoral mladih Požeške biskupije, vlč. mr. Marijan Pavelić. Uime Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije za organizaciju puta bile su zadužene Mia Mitrović, Marija Magdalena Lermajer i Anamarija Buzgo.

  S obzirom na brzo popunjavanje putničkih mjesta i veliki broj zainteresiranih mladih hodočasnika očita je bila njihova želja biti dionicima Svjetskog dana mladih, na kojemu su sudjelovali s velikim mnoštvom mladih hodočasnika iz različitih dijelova svijeta, ali i želja za obilaskom svetišta poput Lurda, Fatime, Santiaga de Compostele…

  Na put su krenuli 28. srpnja u večernjim satima, a prvo stajalište bio je talijanski grad Torino gdje su upoznali salezijansku zajednicu, bili na grobu sv. Dominika Savija i don Bosca te prošetali do glavnoga gradskoga trga i katedrale u kojoj se čuva Torinsko platno.

  U idućim danima posjetili su Barcelonu i Madrid te vidjeli prekrasne sakralne građevine, među kojima i nevjerojatnu Sagrada Familia, ljepotu prirode i umjetnosti. Iduće stajalište bilo je svetište Montserrat. Gospino je to svetište koje datira još iz srednjega vijeka, godišnje ga posjeti mnoštvo hodočasnika. Priroda koja ga okružuje oduzima dah, a benediktinci koji tamo djeluju dopustili su grupi iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije slaviti misu na hrvatskom jeziku u svetištu. Nakon Montserrata, posjetili su Zaragozu gdje se nalazi svetište Gospe od Pilara. Vjeruje se da svetište postoji još od „zore kršćanstva“ kada se Gospa ukazala sv. Jakovu apostolu koji je donio kršćanstvo u Španjolsku. Nakon boravka u svetištu i molitve pred Gospinim kipom, hodočasnici su krenuli prema Lisabonu te je na red došlo sudjelovanje u Svjetskom susretu mladih.

  Po dolasku u glavni grad Portugala, volonteri su mlade smjestili u osnovnu školu koja je tijekom 5 dana bilo njihovo mjesto boravka. „Bilo je dinamično i veselo dijeliti zajedničke prostorije s mnoštvom mladih iz Portugala i Južne Koreje. Tijekom prva tri dana boravka u Lisabonu u jednoj su se župi susretali svi mladi ih Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sudjelovali su na organiziranim katehezama i zajedničkim misama. U zajedništvu s dvojicom biskupa, Rokom Glasnovićem i Tomislavom Rogićem, slavili su Gospodina pjesmom i plesom, upoznavali se i družili“, prepričava Marija Magdalena, a kao posebno značajan ističe posjet Fatimi, gdje su molili Gospu za svoje obitelji i prijatelje te za domovinu.

  Boravak u Lisabonu na poseban je način obilježen Papinom nazočnošću, što je mladima bilo posebno drago. Događaj koji je potrebno posebno istaknuti je bdijenje s papom i noćenje pod zvijezdama te misno slavlje koje je vodio papa Franjo. „Da bi se došlo do mjesta bdijenja, bilo je potrebno puno pješačiti po toplom lisabonskom asfaltu. Nakon te žrtve, trebalo je naći zgodno mjesto za postaviti vreću za spavanje. Dočekala nas je pjeskovita crvena zemlja koja je bila užarena do 38˚C. Sve smo brige i molitve predali Isusu tijekom klanjanja koje je okupilo nevjerojatnih milijun i pol mladih diljem svijeta. Posebno je bilo čuti tišinu za vrijeme klanjanja. Tišina koja znači samo jedno: šutimo kako bismo čuli što nam Isus oko kojega smo se skupili govori. Ujutro u 9 sati bila je misa kojom je predsjedao papa Franjo te je nam je više puta ponovio da se ne bojimo i da svjedočimo Isusa kojega smo upoznali. Ohrabreni tim riječima, krenuli smo, svatko prema svojoj domovini“, ističe Marija Magdalena Lejmajer.

  Nakon Svjetskog dana mladih hodočasnici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije krenuli su prema španjolskom Santiagu de Compostela, poznatom hodočasničkom mjestu po „El Caminu“ – Putu sv. Jakova. I mladi su tijekom svoga boravka vidjeli brojne sretne i zahvalne hodočasnike koji su završili svoje dugo putovanje pred katedralom sv. Jakova. Na putu prema Hrvatskoj, zaustavili su se i u Lurdu, Gospinu svetištu, u koje godišnje dođu milijuni hodočasnika. „Posebno je bilo umiti se u Gospinom izvoru, sudjelovati u procesiji sa svijećama dok se ori „Ave Maria“, moliti u špilji gdje se Gospa ukazala Bernardici… Zahvalivši Gospi na svim milostima, krenuli smo prema domovini u koju smo došli u jutarnjim satima 12. kolovoza. Put je obilovao osjećajem zajedništva, veseljem, ponosom… Sretni smo jer smo mogli predstavljati svoju zemlju na ovom susretu. Poseban je osjećaj kada u moru drugih zastava, naroda i rasa vijoriš svoju zastavu i zahvaljuješ Bogu jer si tu. Hvala ti Bože i draga naša Gospo za ovo putovanje koje će zauvijek ostati duboko urezano u našem pamćenju i našem srcu“, poručuje Marija Magdalena.

  Tekst i foto: M. M. Lermajer/djos.hr

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog