Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bračni par Horvat proslavio 50 godina braka

  „Dati obećanje drugom čovjeku nije teško. No, dati obećanje jedno drugom i Bogu, izreći obećanje pred zajednicom te ga i održati, pogotovo kad dođu životne poteškoće, nije lako. Nije lako, ali je moguće. Svjedoče nam to danas naši slavljenici Zorislav i Zdenka Horvat. U svijetu prepunom lutanja, nemira, drugih ideala koji nam se nude, teško je biti Kristov, biti Božji. Primjer vašeg života i vaše vjere i u geslu ove svečanosti ‘Tko u ljubavi ostaje, u Bogu ostaje i Bog u njemu’ (1Iv4,16) govori nam danas da je to moguće. Pozdravljajući vas od srca, želimo vam biti podrška“, kazao je vlč. Vladimir Delić, župnik osječke župe Sv. Josipa radnika, uvodeći u euharistijsko slavlje 50 godina braka Horvatovih održanog 26. kolovoza 2023. u Osijeku. Svečanu jubilejsku zlatnu misu s obnovom bračnih obećanja suslavio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić i fra Zoltan Dukai, ispovjednik u Samostanu sv. Križa u Tvrđi.

  Karitativno djelo, ekumenska, čovječna i pastoralna suradljivost

  Zahvaljujući Bogu i okupljenima, župnik Delić dobrodošlicom je pozdravio jubilarce – zauzete župljane čije je karitativno djelo, ekumenska, čovječna i pastoralna suradljivost prepoznata u Osijeku i šire; zatim njihovih četvero djece s obiteljima i devetero unučadi od kojih su trojica unuka ministrirala na misi te su unučad i djeca sa slavljenicima sudjelovala u liturgiji riječi i molitvi vjernika. Posebno je uime supružnika pozdravio suslavitelje, rodbinu i prijatelje iz osječkih župa i ponaosob iz kršćanskih crkava i konfesija među kojima: Damira Špoljarića, pastora Evanđeoske pentekostne crkve „Radosne vijesti“ u Osijeku i predsjednika EPC u Hrvatskoj; Matti Korpiaha, bivšeg župnika Evangeličke crkvene općine u Osijeku, pastora u miru i misionara iz Finske koji je u Osijeku prije mjesec dana sa suprugom Tuulom proslavio 50 godina braka; zatim Ševala Poljića sa suprugom Šefikom iz Lukovca kraj Tuzle, brata pok. imama osječkog rahmetli efendije Enesa Poljića; supružnike Budimirku i Nikolu Krička, vjernike osječke parohije Srpske pravoslavne Crkve, dugogodišnje prijatelje slavljenika iz vremena Domovinskog rata; brojne koji nisu došli zbog bolesti te Milosrdne sestre sv. Križa, s bazilijanke sa provincijalnom poglavaricom s. Darijom Fina, Institut Malih Marija i Zajednicu MiR.

  Bračni par Horvat tihi su svjedoci vjere i osobna im je želja „zahvaliti za 50 godina braka Bogu, nebeskoj majci Mariji i sv. Josipu na tom daru i plodu ljubavi“ te da slavlje bude „festival molitve, zajedništva, ljubavi i dobrote, lijepo i poticajno iskustvo prisutnih“. Skromni su i samozatajni, predani služenju, vjeru žive kroz djela ljubavi, sakramentalno i molitveno kako prije ženidbe sklopljene 25. kolovoza 1973. godine u katedrali Sv. Petra i Pavla, ap., tako i danas. Generacije Osječana ovaj par prepoznaju po vrlinama žive vjere, ljubavi i odanosti prema obitelji i Crkvi.

  Bog u njihovu zajedništvu

  U propovijedi župnik Delić istaknuo je kako su se slavljenici upoznali u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku, današnjoj konkatedrali, gdje su bili članovi župnoga zbora, a i članovi zbora kod otaca kapucina. Zdenka je i danas članica župnoga zbora i članica Skupine sv. Marta. U župu sv. Josipa radnika doselili su 1975. godine te su se odmah aktivno uključili u život župne zajednice. Zorislav je građevinski pomagao u nadogradnji crkve, a Zdenka se angažirala karitativno i kao članica župnoga zbora te u spremanju i uređivanju crkve. Tijekom zajedničkoga života djelovali su karitativno i pomagali potrebnima, kako materijalno tako i duhovno. Bog im je podario četvero djece Tihomira, Anamariju, Janju i Ivana od kojih imaju rođenih devetoro unučadi (najmlađi 3 godine, a najstariji 20 godina) koji su njihova neprocjenjiva radost i bogatstvo. Svoju djecu su odgajali u vjeri, ljubavi i poštovanju prema svakome čovjeku, bez obzira na vjersku pripadnost i narodnost. Pri tome je citirao Zorislava koji je rekao da „onome čovjeku kojemu je Bog na prvome mjestu, svi drugi su na pravome mjestu“.

  Župnik se zatim dotaknuo lika svetoga Josipa, zaštitnika i čuvara svete obitelji i poželio jubilarcima da im upravo on bude nadahnuće i ohrabrenje u godinama koje nam dolaze. Sv. Josip je čeznuo za Bogom. Iako mu je Bog precrtavao životne planove, on je nastavio čeznuti za Bogom i njegovom prisutnošću još snažnijom ljubavlju. Vlč. Delić zatim je prisutnima iznio prispodobu pobožnog židovskog rabina, koji je bio gost kod nekoga učenjaka, a onda je gost iznenadio domaćina pitanjem: „Gdje stanuje Bog?” Rabin im je na kraju odgovorio da Bog stanuje tamo gdje ga mi pustimo. „Zdenka i Zorislave, vi ste Boga pustili u svoje živote u ranoj mladosti i On je ostao s vama u zajedništvu. Zato ponavljamo – želimo biti Božji, želimo biti Kristovi, poput vas Zdenka i Zorislave“, zaključio je vlč. Delić.

  Uslijedila je obnova ženidbenih obećanja, čestitke svećenika i nadbiskupa Đure. Zahvalu i nakane u Molitvi vjernika Bogu je uputila velika obitelj Horvat – molilo se za Božju utjehu kumova koje je bolest spriječila u dolasku i za sve bolesne, za pokojne utkane u živote slavljenika, za stare, za djecu, unučad i svetost kršćanske obitelji, za služenje Bogu po obitelji, Crkvi, svome narodu i domovini. Nakon svete pričesti, slavljenica Zdenka je, uz pjevanje „Ave Marija“ solistice Snježane Lakotić, prinijela buket crvenih ruža uz kip Majke Božje kao što je to učinila na svom vjenčanju prije 50 godina. Svečanost je pratilo liturgijsko pjevanje župnog zbora uz orguljsku pratnju Morane Lakotić.

  Naposljetku je predvoditelj slavlja pozvao na sudjelovanje u karitativnoj akciji supružnika darivanjem priloga za siromahe te čestitajući jubilarcima poručio: „I nadalje želim da s nama dijelite blago svojih srdaca!“ Slavljenici su radost podijelili uz bratsku trpezu ispred župne crkve gdje je nastavljeno druženje.

  Tekst i foto: N. Špoljarić/R. Meleš – djos.hr

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog