Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Vezovi meni znače sve ono što mi je usadila moja majka Ana Perić”

  U dane Đakovačkih vezova u domu naše sugrađanke Anite Delić sve je u znaku narodnog ruha. Naime, svoju ljubav prema slavonskom narodnom blagu Anita je naslijedila od svoje majke Ane Perić, a osim što marljivo skuplja, čuva i stvara narodno ruho, Anita je i garderobijerka u KUD-u Tena pa i tako ljubav prema običajima i tradiciji slavonskog kraja prenosi na mlade.

  Vezovi meni znače jako puno, znače mi tradiciju, znače mi čuvanje naših običaja, podsjećaju me na sve ono što mi je usadila moja majka Ana Perić koja je svu tu ljubav prema narodnom ruhu, narodnim običajima prenijela na mene jer od djetinjstva živim s tim”, kaže Anita dok nam pokazuje samo dio onoga što je naslijedila, ali i sama stvorila.

  Posebno se ponosi rubinom zlatarom.

  To je svečana, odnosno najsvečanija nošnja naše Đakovštine koju je izradila moja majka za mene, odnosno moju kćer Anu, tako da nam je to ostalo kao uspomena na nju”, prisjeća se Anita ističući da će njezinu zlataru na otvorenju ovogodišnjih Vezova nositi voditeljica programa.

  Među blagom koje ima je i rubina vezenka stara više od stotinu godina.

  Najstariji predmet koji imam je rubina vezenka koju mi je poklonila moja baka i to je jako lijepa vezenka, stara, ali očuvana, a stara je sigurno 150 godina”, zaključuje Ana ističući da je budućnost Vezova zajamčena jer, kako navodi, mnogi mladi vole tradiciju, običaje i odjenuti se u narodnu nošnju.

  Nada se da će ljubav prema narodnom ruhu, običajima i tradiciji, koju je naslijedila od svoje majke, prenijeti i na svoju kćer, trenutno studenticu medicine u Zagrebu, a koja također voli narodno ruho i koja joj, uz ostale članove obitelji, odnosno supruga, sina i njegovu djevojku, pomaže pri čuvanju i njegovanju onoga što je naslijedila od svojih predaka.

  Opširniji razgovor s Anitom Delić poslušajte u 16:30.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog