Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Danijel izgradio „Hrvatsku u malom“: „Najzahtjevnija je bila đakovačka katedrala“

    U Župi Dobroga Pastira u Brestju otvorena je izložba ”Hrvatska u malom”, jedinstvena po tome što izložbene primjerke čine makete i modeli prepoznatljivih znamenitosti Republike Hrvatske. O idejama, motivima i izazovima razgovarali smo s autorom izložbe Danijelom Šimunovićem.

    „Izložba je koncipirana i napravljena tako da na jednom mjestu posjetitelj može vidjeti najznačajnije vedute hrvatskih građevina, što uključuje svjetovne građevine, ali i katoličke crkve u Hrvatskoj. Tako se tu nalaze Dvorac Trakošćan, pulska Arena, Vukovarski vodotoranj, Tvrđava Nehaj…,“ objasnio je Danijel.

    Među svim tim građevinama je i maketa đakovačke katedrale. Ona je majstoru Šimunoviću, kako nam priznaje, bila i najzahtjevnija za izgradnju.

    „Bila je zahtjevna za izgradnju prvenstveno zato što nisam mogao otići u Đakovo kako bih uzeo dimenzije tako da sam prije izgradnje imao ozbiljan istraživački rad. Istraživao sam koliko je ona velika, visoka, dugačka, široka…kako izgleda. Gledao sam različite videe, dokumentarce i fotografije koje se mogu naći na internetu. U samoj izgradnji najzahtjevnije je bilo to što je imala jako puno rupa za izbušiti. Svaki napravljeni prozor je probušena rupa, stavljena pilica, izrezbareno…svaka istaka, svaka udubina…to je sve bušeno. Samo rozeta iznad ulaznih vrata ima 40 rupa, a promjer cijele „rozetice“ je oko 3,8 centimetara. Radi se o vrlo preciznom radu,“ pojašnjava nam ovaj maketar te majstor božićnih jaslica.

    Inače, sve makete izrađene su na plohi od 60 puta 60 centimetara. Katedrala je izrađena od šperploče, apside i tornjevi građeni su od modeliranoga stiropora. Nakon šest dana istraživačkoga rada, sama izrada makete najljepše katedrale od Venecije do Istanbula trajala je oko mjesec dana.

    Izložbu je moguće pogledati u crkvi u Novome Brestju sve do 10. svibnja, a onda je planirana nova, i to u Modravama kod Biograda. Plan je da se tamo makete postave u obliku Hrvatske, a kraj svake vedute će biti postavljeno i karakteristično jelo ili piće za kraj iz kojeg je građevina.

    „Recimo za Đakovo je planirano da se proba vino, kod Trakošćana štrukli, kod Pule da bude sir… Tako da je plan da turist može doživjeti Hrvatsku na jednom mjestu vizualno, ali i kroz gastronomsku ponudu,“ dodao je Danijel.

     

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog