Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ruši se Strossmayerov park, a na njegovom mjestu gradi se zatvoreni olimpijski bazen

  Nakon što je napokon donesen plan za rekonstrukciju Mimoze, Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić donio je još jednu začuđujuću odluku. Naime, Grad Đakovo je dao izgraditi zatvoreni olimpijski bazen na mjestu Strossmayerovog parka, jednog od najvažnijih prirodnih ukrasa grada Đakova.

  Strossmayerov park je nastao u XIX. stoljeću na mjestu srednjovjekovnih bedema kao ukras i “pluća grada”. Biskup Emerik Mirko Raffay je na porušenim obrambenim zidinama starog grada dogradio južno krilo dvora te započeo s uređenjem voćnjaka i sadnjom egzotičnog drveća. Tako je nastao jedan od najvažnijih prirodnih ukrasa grada Đakova, koji je bio omiljeno šetalište stanovnika grada.

  Međutim, Grad Đakovo donio je odluku da se na mjestu parka izgradi zatvoreni olimpijski bazen. Ova odluka je izazvala nezadovoljstvo stanovnika grada koji smatraju da se na taj način gubi dio kulturne baštine i uništava prirodni okoliš. Istina, park je već dugo u lošem stanju i u njega se ulazi na „vlastitu odgovornost“, ali umjesto da se stvari u Strossmayerovom parku popravljaju, odlučeno je da se park iz 19. stoljeća sruši i na tom mjestu izgradi dugo obećavani zatvoreni bazen.

  Stanovnici grada organiziraju prosvjede i peticije kako bi zaustavili gradnju bazena na mjestu Strossmayerovog parka te se zalažu za pronalaženje alternative. Predlažu da se bazen izgradi na nekom drugom mjestu, a Strossmayerov park sačuva kao dio kulturne baštine i zelenog okoliša grada. Također, predlažu da se park obnovi i uredi kako bi bio još atraktivniji za stanovnike grada i turiste. Postavlja se pitanje gdje će se sada održavati završnica Đakovačkih vezova.

  Gradonačelnik Mandarić je istaknuo da je gradnja bazena neophodna za sportske potrebe grada te da će se graditi u skladu sa svim zakonskim propisima. U međuvremenu, stanovnici grada nastavljaju s prosvjedima i traže da se njihov glas čuje i da se sačuva dio kulturne baštine i prirodne okoline grada Đakova. Rušenje parka već je krenulo, a novi bazen trebao bi biti otvoren za građane do 2026. godine.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog