Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Zahvalni smo za toga velikoga učitelja i naučitelja Crkve”

  I u đakovačkoj katedrali sinoć je služena misa zadušnica za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI., 265. pastira univerzalne Crkve.,  kojega je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić nazvao  ”velikim učiteljem i naučiteljem Crkve”.

  “Zahvalni smo  za toga velikoga učitelja i naučitelja Crkve“, rekao je nadbiskup Hranić uvodeći u misno slavlje.

  Podsjetivši kako je papa Benedikt iznenadio čitav svijet svojim iznenađujućim i hrabrim korakom odreknuća od službe Petrova nasljednika, što je, kako je naglasio nadbiskup Hranić, bilo „u potpunom skladu s njegovim identitetom vjernoga i poniznoga sina Crkve”, zaključio je da smo za papu kroz osam godina imali osobu koja je u sebi spojila iznimnog intelektualca i istodobno dubokog vjernika koji je snažno povezivao vjeru i razum”.

  Spomenuo je i dubok i ozbiljan međureligijski dijalog koji je papa Benedikt uveo u Crkvu, kao i njegova putovanja, kada je birao najteža i ‘najvruća’ područja, u crkvenom i političkom smislu. Istaknuo ga je kao papu koji je započeo i zahtijevao odlučno suočavanje s nasiljem nad maloljetnicima; bio je prvi papa koji se susretao sa žrtvama takvoga nasilja te je pokazao da je njegova uloga krajnje duhovna, kršćanska i pastirska – Petrova: tješio je zaplakane, nepravdu je nazivao pravim imenom, bio je glasnik nade i anđeo pomirenja.

  Nadbiskup je izrazio zahvalnost papi Benediktu XVI. što je ponovno osamostalio Srijemsku biskupiju u okviru nove slavonsko-srijemske crkvene pokrajine i što je biskupiju digao na rang nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta, te što je gradu Osijeku i Slavoniji dao njihovo crkveno dostojanstvo.

  Zahvalni smo mu i za njegov apostolski pohod našoj hrvatskoj domovini u lipnju 2011. godine, za riječi o braku i o obitelji te o savjesti, koje nam je uputio tom prigodom i za prekrasan susret s mladima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu“ , kazao je nadbiskup Hranić.

  Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, imenovanog upravo od pape Benedikta XVI. prvim nadbiskupom i metropolitom Đakovačko-osječke nadbiskupije, te pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, u koncelebraciji su bila još devetorica svećenika.  

  Foto: TU

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog