Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I zvona đakovačke katedrale objavila vijest o smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

  I zvona đakovačke katedrale objavila su vijest da je danas, u subotu 31. prosinca 2022. papa emeritus Benedikt XVI. preminuo u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Daljnje informacije bit će dostavljene što je prije moguće, objavio je Tiskovni ured.

  Od ponedjeljka ujutro, 2. siječnja 2023., tijelo pape emeritusa bit će u bazilici Svetog Petra kako bi se vjernici mogli oprostiti. 

  Nadbiskup Georg Gänswein, dugogodišnji osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI. pratio ga je u njegovim posljednjim satima i prenio da je papa u miru zamolio da se moli za njega. „Papa emerius rekao je meni i svima koji su ga pratili u njegovim posljednjim satima: ‘Molim vas, molite za mene!’. Želio bih prenijeti ovu molbu pape emeritusa svima koje njegova smrt dotiče. Za mene njegova smrt znači veliki i osobni gubitak. Duboko sam zahvalan i istodobno jako tužan“, rekao je nadbiskup Gänswein, prenosi die Tagespost Stiftung. Benedikt XVI. preminuo je okrijepljen sakramentima i pun nade u Kraljevstvo Božje.

  Za svoje papinske službe imao je 24 inozemna putovanja. Prvo je bilo u Koeln u Njemačkoj za Svjetski dan mladih u kolovozu 2005. Posljednje putovanje bilo je u Libanon u rujnu 2012. Hrvatsku je pohodio 4. i 5. lipnja 2011. u prigodi Prvoga nacionalnog dana katoličkih obitelji.

  Na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2013., Benedikt XVI. kardinalima okupljenima na konzistoriju u Vatikanu objavio je odreknuće od papinske službe: “U današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape”.

  U svom posljednjem nedjeljnom Angelusu hodočasnicima okupljenima 24. veljače na vatikanskom trgu Benedikt XVI. rekao je: “Gospodin me zove ‘uspeti se na goru’, da se još više posvetim molitvi i razmatranju. Ali to ne znači napustiti Crkvu, štoviše, ako to Bog traži od mene to je upravo zato da joj mogu nastaviti služiti s istim predanjem i ljubavlju kojom sam to činio do sada, ali na jedan način koji više odgovara mojoj dobi i mojim snagama”.

  Nakon odreknuća od službe papa emeritus živio je povučenim životom u preuređenom samostanu Majke Crkve u Vatikanskim vrtovima. U lipnju 2020. godine nenadano je napustio Vatikan i nakratko posjetio bolesnoga brata Georga u Regensburgu, koji je ubrzo umro, 1. srpnja. Zbog pandemije koronavirusa i zdravstvenih problema papa emeritus njegov je pokop morao pratiti preko videoprijenosa. 

  Tekst i foto: Tiskovni ured / IKA

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog