Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Gradska vijećnica Ivana Francem o poskupljenju parkiranja: “Navodno je provedeno internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću”

  Đakovčane od 1. siječnja 2023. godine čekaju nove cijene parkiranja, konstatirala je na konferenciji za novinare gradska vijećnica Ivana Francem koje je, kako je pojasnila, ostala neugodno iznenađena kada je na stranici tvrtke Univerzal vidjela izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu izmjene cjenika usluga parkiranja na području grada Đakova.

  Navodno je provedeno internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću između 05.listopada i 04.studenog. Namjerno kažem navodno, budući da nas građane i korisnike usluge Univerzal nigdje nije javno pozvao da se uključimo u savjetovanje u vezi navedenog cjenika. Sukladno tome, nije bilo niti primjedbi na predloženi novi cjenik pa je isti vjerojatno već upućen gradonačelniku da na njega odobri svoju suglasnost. Budući da sam kao gradska vijećnica na zadnjih nekoliko gradskih vijeća zahtijevala da se cijena dnevne parkirne karte korigira i stavi u zakonski okvir, a ovim cjenikom to nije učinjeno, smatram svojom obvezom istupiti javno i pozvati gradonačelnika da ovakav cjenik nije prihvatljiv i da ako na njega da svoju suglasnost ponovno hrli u dodatne nezakonitosti oko parkinga u Đakovu”, izjavila je vijećnica Francem.

  Cijena satne karte u prosjeku se povećava 10%. Na to povećanje, bojim se, ne možemo utjecati jer je odluka na gradonačelniku, a on ni na dosadašnjim komunalnim poskupljenjima nije pokazao osobitu zainteresiranost za dobrobit i socijalno stanje svojih sugrađana”, tvrdi gradska vijećnica Ivana Francem.

  Uz predloženi cjenik Univerzal je priložio i analizu cijene kako su došli do novih predloženih cijena. Nisu se osobito potrudili oko analize cijena pa je sama analiza svojevrsni plagijat analize cjenika koji je grad Vodice odradio još 2019. Ako su već koristili njihov obrazac obračuna cijene parkiranja, onda znaju i da je tamo, uz satnu cijenu parkiranja od 5 kuna, dnevna karta 60 kn”, pojasnila je.

  Podsjeća također da je Visoki upravni sud još 2017. godine donio odluku da se ne smiju izdavati kazne za neplaćanje parkiranja.

  Ono što me zabrinjava jer pokazuje veliko nepoznavanje osnovnih zakonskih odredbi i na što svakako moram i hoću i utjecati i reagirati jest cijena dnevne parkirne karte, odnosno njen izračun koji krši više zakonskih odredbi. Prema prijedlogu Univerzala izračun dnevne karte, napravili su kao izračun cijene sata parkiranja puta 24 radna sata. Tako je nova cijena dnevne karte za nultu zonu 108,50 kn, 1. zonu, 72,33 kn, a za 2. i 3. 54,25 kn. Odgovorno tvrdim da prema zakonskim okvirima te cijene trebaju iznositi 58,76 kn za nultu zonu, 39,13 za prvu zonu i 29,38 kn za 2. i 3. zonu.

  Naime, Visoki upravni sud 2017 godine donio je odluku da se ne smiju izdavati kazne za neplaćanje parkiranje. Davatelji koncesije tome su doskočili izdavanjem dnevnih karata, ali one se onda izdaju za 24 sata, ali se obračunavaju samo za one sate koje davatelj usluge parkiranje naplaćuje, odnosno to je u Đakovu 13 sati. Sve ostalo opet ispada da je i kazna građanima, a i namjerna pljačka građana”, konstatirala je vijećnica Francem najavivši da će, osim zaštite potrošača, tražiti i provjeru je li ovakav obračun dnevne karte nepoštena poslovna praksa Univerzala.

  Povećana je i cijena tzv. nagodbene karte pa ona umjesto 30 iznosi 37,67 kn. Smatram da je ovaj pojam kao takav samo mazanje očiju korisnicima i također prema Zakonu o zaštiti potrošača iste dovodi u zabludu, naravno, namjerno od strane Univerzala”, zaključila je gradska vijećnica Francem usporedivši cijene dnevnih karata u Đakovu sa sličnim gradovima u kojima su one daleko niže.

  Hoće li gradonačelnik prihvatiti ovaj, očito nezakoniti izračun cijene dnevne karte ostaje nam vidjeti, a prema dosadašnjem djelovanju, ne bih se čudila da tako i bude jer više je puta dokazao i pokazao da ne mari previše za prava svojih građana i zakonske obveze tvrtke Univerzal, a da ih očito i sam slabo razumije”, zaključila je vijećnica Francem dodavši da bi građani sami trebali procijeniti “tko nas to u ovom pitanju parkiranja sustavno i bestidno pljačka.”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog