Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Pet slavonskih županija na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

  Najveće godišnje okupljanje i predstavljanje europskih regija i gradova pod nazivom Europski tjedan regija i gradova nakon dvije godine online formata ponovo je održano uživo u Bruxellesu. Bila je to prilika i za predstavljanje Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema, čiji ured u ime pet slavonskih županija od ove jeseni vodi Renata Taušan.

  – Osnovni zadaci Ureda su praćenje natječaja koji se raspisuju i brzi protok informacija prema županijama. Vrata Ureda otvorena su i za sve građane Hrvatske koji dolaze u Bruxelles kao i za kolege iz drugih regija Europske unije s kojima razmjenjujemo iskustva te dogovaramo zajedničke projekte sličnih ili teritorijalno bliskih regija – rekla je Taušan.

  Na već tradicionalnom prijemu koji se održava u Uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema slavonski su župani ugostili brojne visoke uzvanike iz Bruxellesa, ali i Hrvatske.

  – Zajednički nastup pet slavonskih županija prema institucijama Europske unije je iznimno važan, jer se u novoj financijskoj perspektivi otvara mogućnost korištenja devet milijardi eura za područje cijele Republike Hrvatske. Kapitalni projekti na istoku Hrvatske posljednjih godina uistinu mijenjaju sliku Slavonije na bolje, a u vremenu koje je pred nama otvara se mogućnost novih investicija kako bi se osnažila gospodarska aktivnost koja je ključna za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

  Delegacije Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije predvođene županicom Antonijom Jozić i županima Damirom Dekanićem, Igorom Androvićem, Danijelom Marušićem i Ivanom Anušićem tijekom dvodnevnog posjeta održale su brojne sastanke na temu kohezijske politike, demografije i sigurnosti Europske unije.

  – Putem ovog Ureda približit ćemo regiju Slavonija Europskoj uniji. Upravo regionalna politika treba kreirati ukupnu politiku Europske unije. Naša suradnja u Uredu u Bruxellesu je nastavak dosadašnje dobre suradnje jer zajednički ključnim projektima radimo pozitivne promjene za žitelje koji žive na istoku Hrvatske – rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

  – Pokazujemo zajedništvo i snagu za ostvarenje zajedničkih interesa u smislu kohezijske politike. Želja nam je osnažiti korištenje europskih sredstva, podići kvalitetu gospodarstva počevši od poljoprivrede pa do digitalnih tehnologija koje itekako imaju svoje mjesto u Slavoniji – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

  Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te Razvojne sporazume 1 i 2 značajna su sredstva uložena u ovih pet županija, a novo programsko razdoblje otvara i nove mogućnosti.

  – Vjerujem da ćemo u nadolazećem razdoblju još kvalitetnije koristiti mogućnosti koje nam pruža Europska unija. Bitno je biti spreman za natječaje koji će se otvarati u budućnosti, a upravo su kontakti koje ostvarujemo u Bruxellesu ključni za daljnju realizaciju naših projekata – rekao je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

  U Europskom parlamentu održan je sastanak župana sa zastupnicima iz Republike Hrvatske. Europska unija potiče ravnomjeran regionalni razvoj i upravo je to prilika za intenzivnije povlačenje sredstava za razvoj istoka Hrvatske.

  – Hrvatska je kao jedna od najmanjih država Europske unije puna posebnosti. Naše regije su različite i svakoj od njih treba pojedinačno pristupiti, jer ono što treba Slavoniji i što Slavonija može ponuditi, potpuno se razlikuje od, na primjer, Istre i Dalmacije. Upravo su za regije ovakvi sastanci od iznimne važnosti – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i dodao kako se naglasak mora staviti i na sigurnost i demografiju kao važne teme za budućnost istoka Hrvatske, ali i cijele zemlje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog